Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dader gearresteerd na vuurgevecht met politie

Rond half negen op dinsdagochtend fietst Theo van Gogh op het fietspad over de Linnaeusstraat in Amsterdam langs het stadsdeelkantoor Oost/Watergraafsmeer.

Een 26-jarige man haalt hem al fietsend in, trekt een vuurwapen en begint te schieten. Van Gogh valt van zijn fiets en vlucht naar de overkant van de straat.

Als hij de overkant bereikt, komt de schutter hem achterna. Van dichtbij vuurt hij nog enkele schoten op hem af. Ook steekt hij met een groot mes in op Van Gogh, die inmiddels op de grond ligt.

Volgens omstanders steekt de man vervolgens met een klein mes een briefje vast in het lichaam van Van Gogh. Die overlijdt ter plekke. Ook zou er volgens ooggetuigen sprake van zijn dat de man ook nog de keel van Van Gogh doorsnijdt. Volgens een ooggetuige verwisselt de dader bij het lijk zijn patroonhouder.

De politie wil niet zeggen of dit waar is, en evenmin bevestigen dat er op het lichaam van Van Gogh een of twee messen zijn gevonden. De politie bevestigt wel dat er een briefje op het lichaam is gevonden. Zij onderzoekt de inhoud daarvan en de taal waarin het is geschreven.

De dader vlucht na de moord het Oosterpark in, waar hij een aantal schoten lost op politieagenten. Hierbij raakt niemand gewond. Via de uitgang aan de Mauritskade verlaat de man uiteindelijk het park. De politie heeft het park inmiddels afgezet en wacht de schutter op. Bij de uitgang van het park ziet de man de politieagenten en vier politiewagens en opent het vuur. In het vuurgevecht dat ontstaat tussen de politie en de man raakt een politieman die in een surveillancewagen zit lichtgewond. De kogel boort zich vast in het kogelvrije vest dat hij draagt. Ten minste een raam wordt uit een politiewagen geschoten. De politie spreekt van ,,een salvo'', maar het is onduidelijk of het echt om een salvo gaat dan wel een snelle reeks schoten achter elkaar.

Ook een omstander wordt geraakt door een kogel. Ambulancepersoneel behandelt dit slachtoffer in een politiebureau aan zijn verwondingen, waarna hij wordt overgebracht naar een ziekenhuis.

De verdachte wordt uiteindelijk in zijn been getroffen. De politie overmeestert daarop de man en arresteert hem. Hij wordt overgebracht naar het VU-ziekenhuis, waar hij onder bewaking wordt geopereerd. Daarna gaat hij naar het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen.