Capunatina

Het viel niet mee om buiten vakantietijd aan de oostkust van Sicilië restaurants te vinden die typisch Siciliaanse gerechten op de kaart hadden staan.

De buitenlandse toeristen willen het liefst pizza, normale pasta en biefstuk eten, waarom zou je dan rare vissen en merkwaardige combinaties als met rozijnen en broodkruim gevulde sardientjes in de keuken klaarmaken. Aldus de ober van La Spelonga, onze favoriete grot van gips, waar de kok wel op onze verzoeknummers wilde ingaan. Op verschillende plekken at ik enige malen een steeds weer andere capunatina, de Siciliaanse naam voor caponata, een koud groentegerecht dat voornamelijk bestaat uit in blokjes gesneden gestoofde aubergines. Soms waren er aan de capunatina paprika's toegevoegd. De bleekselderij was wel eens vervangen door venkel. Er waren soms olijven of pijnboompitten of stukjes ansjovisfilets doorgeroerd en ook was de caponatina wel bestrooid met geroosterde amandelen, blaadjes basilicum of fijngehakte peterselie. Van alles mag en kan. Belangrijk is dat er veel aubergine inzit, dat het gerecht enkele uren op smaak komt en dat het op kamertemperatuur wordt gegeten. Deze drie heilige dingen komen de smaak ten goede. Bereiding: wel de rozijnen. Leg de gezouten kappers in water. Ververs het water af en toe. Gebruik eventueel in zuur ingemaakte kappertjes uit een potje. Die hoeven niet eerst in het water te dobberen. Verwijder de steelaanzet bij de aubergines. Snijd de ongeschilde aubergines in dobbelstenen die in een vergiet worden gedaan. Bestrooi de blokjes met zout en laat ze een half uur staan. Snipper de gepelde uien. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Trek de draden van de bleekselderij en snijd de stengels in reepjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en roer bak hierin de blokjes aubergine tot ze gaat zijn. Reken om circa 10 minuten. Doe de stukjes tomaat, uisnippers en bleekselderij in de pan. Bak alles op een vrij laag vuur ongeveer 15 minuten. Voeg eventueel wat water of tomatensap toe. Roer de rozijnen en uitgelekte kappers erdoor. Laat de capunatina afkoelen en breng op smaak met azijn, zout en peper. De capunatina moet een zoet-zure smaak hebben.

Morgen: paprika-timbaaltjes

    • Anne Scheepmaker