Bush is overtuigd van zege

De Amerikaanse presidentsverkiezing had aan het begin van de middag nog geen winnaar opgeleverd. Zittend president Bush zag er vanochtend op het laatste moment van af de overwinning op te eisen.

Zijn Democratische tegenstander John Kerry wilde zich vooralsnog niet gewonnen geven. Hij wacht totdat alle stemmen in de staat Ohio zijn geteld.

Andy Card, stafchef van het Witte Huis, deelde vanmorgen mee dat de president ,,uit respect'' senator Kerry meer tijd geeft, maar later vandaag een verklaring zal afleggen. Volgens Card zal Bush ook Iowa en New Mexico winnen en daarmee een overtuigende meerderheid in het zogeheten Electoral College zeker stellen.

George W. Bush had vanochtend een voorsprong van ongeveer 3,6 miljoen stemmen op John Kerry. Maar door het getrapte kiesstelsel van de Verenigde Staten geeft het aantal kiesmannen de doorslag. Het Electoral College kiest de president. Zonder de twintig kiesmannen van Ohio kwam Bush niet op de voor een meerderheid vereiste 270 kiesmannen.

Bush won ruimer dan verwacht in Florida. Kerry behield Pennsylvania voor de Democraten. De staten die in 2000 voor Bush stemden deden dat ditmaal ook.

De Republikeinen verruimden hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden met één zetel en boekten nog meer winst in de Senaat. Zij wisten Tom Daschle, de leider van de Democraten, uit de Senaat te verdrijven en veroverden vijf Democratische zetels in het zuiden. Die zuidelijke zetels zijn alle in handen gekomen van uitgesproken conservatieve Republikeinen, wat het vooruitzicht op een conservatieve Republikeinse agenda vergroot. De Democraten wonnen twee Senaatszetels. De Republikeinen hebben nu zeker 54 van de honderd zetels.

De uitslag in Ohio is nog niet precies vast te stellen omdat een onbekend aantal voorlopige stemmen en poststemmen nog niet is geteld. Na telling van 99 procent van de gewone stemmen had Bush een voorsprong van 145.000 stemmen. Volgens de Kerry-campagne zouden er tot 250.000 ongetelde `provisional ballots' zijn, waarvan de geldigheid nog moet worden vastgesteld. Als die stemmen zijn geteld, is de kans volgens de Democraten groot dat zij alsnog de meeste stemmen behalen in Ohio.

Het Witte Huis noemt het statistisch onmogelijk dat Kerry daar voldoende stemmen uit kan putten om alsnog de meerderheid in Ohio te behalen en daarmee het Witte Huis te winnen.

Volgens de wet in Ohio moet van de voorlopige stemmen stuk voor stuk eerst worden vastgesteld of zij geldig zijn. Pas na elf dagen kunnen zij, samen met de in het buitenland uitgebracht stemmen, worden geteld. De Bush-campagne zegt dat het land behoefte heeft aan een snelle uitslag en oefent druk uit op Kerry zijn nederlaag vandaag te erkennen.

Namens John Kerry zei Democratisch kandidaat voor het vice-presidentschap John Edwards vanmorgen: ,,Het was een lange nacht, maar het waren ook vier lange jaren. We kunnen nog wel een dag langer wachten. John Kerry en ik hebben beloofd dat iedere stem zou tellen. Wij zullen voor iedere stem vechten. U heeft niet minder verdiend.''

Elf staten namen gisteren met ruime meerderheid een amendement op hun staatsgrondwet aan dat iedere vorm van homohuwelijk verbiedt. In sommige gevallen werd iedere vorm van juridisch partnerschap geblokkeerd.

In Californië stemden de kiezers in met een initiatief dat uitbreiding van stamcelonderzoek in die westelijke staat mogelijk maakt en dit financiert via een obligatielening.