Buitenlandse pers: Nederland verliest onschuld

`Opnieuw een Van Gogh dood door zijn kunst' kopt het Britse dagblad The Times vanmorgen. De Vlaamse kranten De Morgen en De Standaard evenals The International Herald Tribune openen met de moord op Van Gogh. Ook het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine en de Britse krant The Times brengen het nieuws op de voorpagina.

In het buitenland kwam het nieuws over de moord op Theo van Gogh prominent op de pagina's. De internationale persbureaus meldden de moord gisteren snel. Persbureau Reuters vermeldde daarbij meteen dat Van Gogh een film (Submission) had gemaakt over de onderdrukking van islamitische vrouwen.

De Franse krant Le Monde schrijft dat Van Gogh bekend was door zijn uitgesproken stellingname in debatten. Ze schrijft dat Het Franse persbureau brengt een uitgebreide biografie van Van Gogh evenals een profiel van de verdachte.

In Groot-Brittannië brengen verschillende media de moord. De omroeporganisatie BBC spreekt over de vele dreigementen die Van Gogh ontving. Hij wordt omschreven als `de Nederlandse Michael Moore', naar de controversiële Amerikaanse filmmaker. The Independent heeft het over het immigratievraagstuk waar Nederland mee worstelt. The Times schrijft vooral over de artistieke carrière van de filmmaker.

De Amerikaanse zenders ABC en CNN brengen het nieuws prominent. Beide zenders omschrijven de filmmaker als controversieel. De kranten The Independent en The New York Times hebben het over de bedreigingen die Van Gogh na Submission kreeg.

Ook de Duitse krant Der Spiegel benadrukt de bedreigingen. Frankfurter Allgemeine besteedt bijna een halve pagina aan de moord. Ze stelt dat Van Gogh door iedereen bewonderd werd voor zijn immense moed en zijn verachting voor politieke kleinhartigheid. De Neue Zürcher Zeitung uit Zwitserland denkt dat de moord een polarisering van het integratiedebat zal veroorzaken.

De Vlaamse kranten De Morgen en De Standaard brengen het nieuws uitgebreid op de voorpagina. De Morgen kopt `het vrije woord is vermoord'. De Standaard streept de verschillen tussen de moord op Pim Fortuyn en Van Gogh aan. De linkse politieke klasse werd bij de eerste moord met de vinger gewezen. Gisteren was het vooral die linkse hoofdstadsbevolking die hun steun kwam betuigen, aldus de Belgische krant.