Beurs gaat uit van Bush

Op de internationale financiële markten is vanmorgen aanvankelijk een zege voor de zittende president George Bush bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen ingecalculeerd, maar de markt stabiliseerde gaandeweg de ochtend door de onduidelijke situatie in de staat Ohio.

De aandelenkoersen in Europa bereikten, met een bescheiden stijging van 0,6 procent, hun hoogste peil in zes maanden. Zoals verwacht bij een zege van Bush deed vooral de farmasector het goed, omdat een zege voor Kerry zou hebben betekend dat de prijzen van medicijnen in de VS door Kerry zouden zijn aangepakt. Het Britse AstraZeneca was dan ook een van de grootste stijgers in de Europese index van de FTSE, met een winst van 2,2 procent. Ook GlaxoSmithKline klom, met 1,7 procent.

Geen van de beide kandidaten kon vanmorgen formeel de winst in Ohio, die cruciaal is voor het winnen van de verkiezingen, opeisen. Wel liet Bush' stafchef Andrew Card weten uit te gaan van een overwinning van Bush in die staat. Card noemde Bush' voorsprong vanmorgen ,,statistisch niet in te halen''.

De prijs van ruwe olie steeg aanvankelijk flink, maar de prijsstijging werd later gedrukt door de Ohio-kwestie. Brent-olie werd 1 dollar per vat duurder op ruim 48 dollar, en handel in Amerikaanse WTI-olie zag de prijs stijgen tot boven de 51 dollar per vat. Op de energiemarkten wordt uitgegaan van een opdrijvend effect van een Bush-zege, omdat de Republikeinse agenda inzet op fossiele brandstoffen. Ook het verwachte doorzetten van Bush' confrontatiepolitiek in het Midden-Oosten stuwde de olieprijzen.

De Amerikaanse dollar, die van te voren werd verwacht te lijden onder een onbesliste uitslag, hield zich vanmorgen staande met een kleine koerswinst op de euro. Volgens handelaren hangt de koers van de Amerikaanse munt op de snelheid waarmee de kwestie-Ohio zou worden opgelost. Op de obligatiemarkt daalden de koersen, en steeg dientengevolge de effectieve rente. De handel in Amerikaanse staatsleningen zag het effectieve rendement op de tienjarige staatslening stijgen tot 4,2 procent, om daarna weer wat te stabiliseren op 4,14 procent. Een overwinning voor Kerry was van te voren gunstig geacht voor obligaties, omdat van de Democraat werd verwacht dat hij voorzichtiger zou omspringen met de Amerikaanse overheidsbegroting dan Bush.

De aandelenmarkten in Azië sloten vanmorgen met bescheiden winsten. De verwachtingen voor de opening van Wall Street waren vanmorgen gematigd positief. De termijnhandel in Amerikaanse aandelen geeft aan dat de opening van de beurs in New York circa een procent hoger zal zijn dan het slot van gisteren.