Amerikanen nemen Silvo over

Specerijenfabrikant Silvo, bekend van de oranjegekleurde kruidenzakjes, komt in handen van de Amerikaanse branchegenoot McCormick. Het bedrijf betaalt 58 miljoen euro voor de Nederlandse rijst- en kruidenfabrikant.

Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. Silvo werd in 1833 opgericht door C. van Sillevoldt. Het bedrijf verkocht vrijwel alleen producten in Nederland en België. Dat is ook reden geweest om zich bij McCormick aan te sluiten, aldus een woordvoerster van beide bedrijven. De strijd met de twee grote wereldspelers, waaronder McCormick, werd zelfstandig te moeilijk.

De afgelopen jaren groeiden de verkopen van het Papendrechtse Silvo met gemiddeld 5 procent. Vorig jaar was de omzet met 140 medewerkers 38 miljoen euro. Driekwart van de omzet bestaat uit kruiden en specerijen, de rest is voornamelijk rijst. Een deel van de rijstproducten werd onlangs afgestoten naar een Frans bedrijf. De speciale rijsten, zoals basmati, gaan mee naar McCormick.

Noch in het management van Silvo, noch in de stichting Nijenburgh, die de aandelen van Silvo beheert, is nog familie van Van Sillevoldt aanwezig. Stichting Nijenburgh geeft een deel van zijn vermogen uit aan goede doelen. Kortgeleden is geld gegeven aan een Oranjefonds in Bunnik en de stichting Volksmacht in Rotterdam.

Topman R. Lawless van McCormick zegt dat zijn bedrijf zich graag verder wil uitbreiden in Europa. ,,De overname van Silvo past goed binnen deze strategie en breidt onze aanwezigheid uit met sterke en leidende merken.'' In Nederland blijft het merk Silvo bestaan.