Aan Ciné Premières is niks `Fransigs'

De Franse film Un homme, un vrai heeft een uiterst aanstekelijke vorm, een unieke mengeling van musical, natuurdocumentaire, satire op het moderne bestaan en liefdesfilm. Zo zijn er meer films op het Ciné Premières festival – gewijd aan de Frans(talig)e film – die opvallen door hun vorm.

Zo vertelt de Franse veelfilmer François Ozon in 5x2 achterstevoren het verhaal van een gestrand huwelijk. Hij begint bij het uitspreken van de echtscheiding en eindigt bij de verleidingsscène, gefilmd op het strand bij een ondergaande zon. Clichéromantiek versus de harde werkelijkheid – de meeste relaties zijn nu eenmaal eindig. Twee films die verhalen waar we nooit genoeg van krijgen toch weer fris weten te maken.

Als er iets is wat het festival elk jaar weer laat zien is dat de kwalificering 'typisch Frans', meestal gebruikt voor ellenlange praatfilms, veel te beperkend is voor de Franse film. De praatfilms bestaan wel, zoals de zedenkomedie Embrassez qui vous voudrez, maar het is te gemakkelijk ze op deze wijze af te doen. Zo gaat achter de vrolijkheid en veelpraterij in deze film een sombere visie schuil op menselijke relaties en de zucht naar (materiële) status. De mannen zijn ziekelijk jaloers en geobsedeerd door seks, terwijl de vrouwen naïeve, goedgelovige of cynische wezens zijn.

Naast Un homme, un vrai en 5x2 zijn er nog de prachtige Brodeuses, Comme une image (winnaar beste scenario op het filmfestival Cannes) en striptekenaar Enki Bilals Immortel (Ad vitam). En de breekbare L'autre van Benoît Mariage. Claire is zwanger van een tweeling maar wil maar één kind. Klinisch toont Mariage de ingreep van de gynaecoloog (gespeeld door Jan Decleir). Hij filmt de monitor met daarop het beeld van de naald die het embryohartje gaat vullen met een dodelijke stof. De voorafgaande twijfel en het erop volgende verdriet zien we niet, dat mogen we zelf invullen. L'autre laat in een minimale stijl slechts de gevolgen zien van deze keuze op de levens van het echtpaar.

Met z'n verscheidenheid aan films - western, thriller, komedie, psychologisch drama, sciencefiction en multicultureel drama - toont het festival de vitaliteit van de Franstalige cinema. Een vitaliteit waar wij wel jaloers op mogen zijn.

Ciné Premières. Frans Film Festival. Van 3 t/m 18 november in zes steden. Voor programma, zie: www.cinepremieres.nl

    • André Waardenburg