Zware bevalling voor band Soulwax

De Gentse gebroeders Dewaele zijn terug in hun natuurlijke habitat, de band Soulwax. De titel van hun derde cd, Any Minute Now, kan niet versluieren dat het zes jaar duurde eer de band een opvolger voor elkaar had gewrocht voor de doorbraakplaat Much Against Everyone's Advice. Dat lag onder andere aan de lucratieve avonturen van David en Stephen Dewaele als plaatjesdraaiersduo: de wereld rondreizen met een platenkoffer van gemengde inhoud, waarmee ze onverwacht de tijdgeest troffen.

Dan moet het rauw op het dak vallen als je op een maandagavond in Groningen de Nederlandse clubtour moet beginnen voor een lang niet volle zaal, terwijl Any Minute Now ook al geen recordbrekende verkoopcijfers haalt en het optreden op het Lowlands-festival slecht werd ontvangen. De gebroeders probeerden hun identiteit als bandmuzikant dapper te bevestigen. Dat werd een zware bevalling, hoe veelbelovend hun concept van crossover tussen rock en dance op papier, en op Any Minute Now, ook is.

Zonder de hippe inbreng van leden van het New-Yorkse LCD Sound System, valt vooral op hoe grofkorrelig en primitief hun inzet van de elektronica is. De oude analoge bakken piepen en knorren vervaarlijk en weinig evenwichtig door het geluidsbeeld.

Als gitaristen (onder wie David Dewaele) en bassist hun snaren laten voor wat ze zijn en zanger Stephen Dewaele zich vanaf zijn zijkant laat zien en flamencogewijs in zijn handen klapt, en als gaat opvallen dat de consequent zwarte kleding zo mooi staat bij de verticale strepen op de strakke podiumaankleding, wordt het ineens duidelijk: op zulke momenten lijkt Soulwax sprekend op de synthesizergroep Depeche Mode.

Dan is de pret eraf. Want ook als de gitaren weer gezellig rockend voluit staan, kan de groep niet verhullen dat de ritmische onderbouwing ronduit bot is, dat de nummers maar niet willen blijven hangen en dat Stephens sympathieke uitstraling geen partij is voor zijn beperkte vocale capaciteiten.

Concert: Soulwax. Gehoord: 1/11. Oosterpoort Groningen. Herh. 2/11, Nighttown Rotterdam, 10/11, Paradiso Amsterdam, 11/11, 013 Tilburg, 23/11, Tivoli Utrecht.

    • Jacob Haagsma