VN-vredesmacht treedt hard op na rellen in Liberia

Vredestroepen van de Verenigde Naties in Liberia hebben de afgelopen dagen zeker 250 mensen gearresteerd na de ergste ongeregeldheden sinds het eind van de burgeroorlog vorig jaar augustus. De afgelopen dagen zijn bij rellen in de hoofdstad Monrovia zeker 18 mensen gedood en meer dan tweehonderd gewond. Religieuze en tribale leiders riepen gisteren op tot verzoening.

De uitbarsting kwam op een kritiek moment. Zondag was de laatste dag waarop oud-strijders hun wapens konden inleveren in het kader van een grootscheeps ontwapeningsprogramma. In totaal 95.000 mensen hebben aan die ontwapeningsoproep gehoor geven, bijna twee keer zoveel als de VN tevoren hadden verwacht. Gisteren zou de wederopbouwfase zijn begonnen. De repatriëring van een eerste groep Liberiaanse vluchtelingen uit Guinee moest worden uitgesteld.

In het centrum van Monrovia heerste vanochtend een gespannen rust. Legervoertuigen van de VN-vredesmacht patrouilleerden door de straten. De meeste winkels bleven gesloten. De interimregering heeft een avondklok ingesteld.

De eerste gevechten braken vorige week donderdag uit tussen groepen christenen en moslims. Enkele kerken en moskeeën werden in brand gestoken. De VN-gezant voor Liberia, Jacques Klein, beschuldigde groepen oud-strijders van pogingen om het land te destabiliseren. Hij wees met name naar aanhangers van oud-president Charles Taylor. ,,Wat we hier zien, zijn de laatste stuiptrekkingen van het oude regime'', zei Klein tegen de BBC.

De aanleiding voor de gevechten is duister. Christenen en moslims leven in Liberia van oudsher vreedzaam naast elkaar. De partijen die sinds 1989 in een burgeroorlog tegenover elkaar stonden, waren niet langs religieuze maar langs tribale en regionale lijnen verdeeld en zelfs die lijnen waren vaag en veranderlijk.

De vredesmacht van de VN in Liberia is sinds enkele maanden op de volle sterkte van 15.000 man. De vroegere rebellengroepen Lurd en Model hielden zondag bij het einde van het ontwapeningsprogramma formeel op te bestaan. Ze mogen herrijzen als politieke partijen en meedoen aan de verkiezingen die volgens planning volgend jaar oktober worden gehouden.

Aan de burgeroorlog in Liberia kwam vorig jaar augustus een einde met het vertrek van president Taylor, die sindsdien als balling in Nigeria leeft.