`Verkiezingen Oekraïne voldoen niet aan norm'

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne van zondag voldoet niet aan internationale normen. Dat concludeert de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op basis van informatie van haar waarnemers. De OVSE constateert een verslechtering ten opzichte van de situatie tijdens de parlementsverkiezingen van 2002. Volgens de OVSE is het staatsapparaat volledig ingezet voor kandidaat Janoekovitsj, de zittende premier. De oppositie werd ernstig gehinderd. Ook heeft het verkiezingscomité klachten volgens de OVSE slecht afgehandeld. Volgens het comité gingen de meeste klachten over de registratie. De commissie heeft toegezegd de feiten te zullen analyseren om deze problemen op 21 november, als de tweede ronde wordt gehouden, te voorkomen