Toekomst

Veertig jaar geleden reisde ik voor het eerst naar de VS. Ik heb er gestudeerd en gewerkt, en bezat er een bedrijf. Amerika, dat betekende altijd dynamiek, kracht, cultuur, ondernemerschap en topwetenschap.

Voor milieuvernieuwingen gingen we te rade bij Ralph Nader, bij Earth Resources, bij Environmental Defense en, in 1971, bij het MIT in Boston, waar het eerste rapport van de Club van Rome werd gemaakt, getiteld `De Grenzen aan de Groei'.

Het andere Amerika, dat van Bush en zijn conservatieve denktanks, kende ik nauwelijks. Wel kwam je hun vertegenwoordigers tegen gedurende debatten en op congressen, en altijd waren daar de oliezeloten. De leden van het Texaanse militair-industriële complex, die onder Bush een verbond aangingen met de Reborn Christians, die overal communisten en terroristen zien tot in de fakkel van het Vrijheidsbeeld zelf. Osama had het zich niet beter kunnen wensen, de kaping van 11 september door Bush c.s. om de Amerikaanse traditie van vrijheid, openheid en intellect te gijzelen. To make America safe, we destroy America.

De derde editie van `De Grenzen aan de Groei' is zojuist verschenen. Deze bevestigt beklemmend wat we in 1971 al voorzagen. De catastrofes die ons rond 2050 te wachten staan, door klimaatsverandering, energietekorten en teruglopende voedselproductie, tarten alle verbeelding. Samenwerking, leiderschap en solidariteit zijn vereist.

In de waanwereld van Bush c.s. bestaan die reële bedreigingen niet en gaat de toekomst alleen over hyper-concurrentie, het wegzuigen van het mondiale kapitaal naar de golfbanen in Florida, en kruistochten tegen ongrijpbare terroristen. Ik wil het mooie Amerika terug, dat zich inzet voor de echte toekomst.

Vier jaar extra Bush, dat overleeft de wereld niet.

Wouter van Dieren is lid van de Club van Rome, een denktank die zich bezighoudt met een duurzamer wereld.

    • Wouter van Dieren