Perlman

Itzhak Perlman (1945), op zijn derde begonnen met vioolspelen, kreeg op zijn vierde polio en raakte aan beide benen verlamd. Onder leiding van de Russische violiste Rivka Golgart ontwikkelde hij zich tot een wonderkind en werd uit Israël meegenomen naar Amerika voor een optreden in een tv-show. In 1964 won hij de Leventritt Competition, gevolgd door zijn debuut met het New York Philharmonic. RCA herkende in hem de topviolist van de toekomst en Perlman zelf stelde een album samen met juweeltjes van Paganini, Ben-Haim, Sarasate, Händel, Hindemith, Leclair, Bloch, De Falla en Bazzini.

Maar toen besloot RCA dat Perlman te goed was om te debuteren met `encore pieces', die hij speelde met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Erich Leinsdorf. Perlmans eerste opname bleef liggen, maar is nu veertig jaar later alsnog uitgebracht en terecht. Al is het een allegaartje, het stralende vioolspel van de toen 20-jarige Perlman maakt alles goed. Zijn Paganini klinkt moeiteloos blijmoedig, het raffinement van Bazzini's La Ronde des lutins is adembenemend, en Perlmans sensuele toon laat de stukken van Sarasate, De Falla, Ben-Haim en Bloch, maar ook sonates van Händel, Leclair en Hindemith gloeien als liefdesbrieven.

Perlman Rediscovered RCA Red Seal 82876 62517 2

    • Wenneke Savenije