Paard is geliefd op podium

Het meest gebruikte theaterdier van het afgelopen seizoen was het paard. In totaal draafden 71 paarden over het Nederlandse toneel: zeventig stuks in de paardenmusical Goa, en eentje in Sneeuwwitje en de zeventig caravans. Op de tweede plaats van de ranglijst van theaterdieren 2003-2004 staat de hond. Vijftien honden deden mee in Wolf, drie in Alleen op de wereld. De papegaai staat met drie vindplaatsen derde; alledrie in Bruiloft. Van de kat werden ook drie exemplaren gebruikt, maar eigenlijk waren het er maar twee: de bekende theaterkater Jaap kwam twee keer in actie: in De luitenant van Inishmore en in De kruistochten. Andere gebruikte dieren waren: één berberaapje (Alleen op de wereld) en één koe (Writing to Vermeer).

Dat blijkt uit de toneellijstjes die Floortje Bakkeren en Simon van den Berg van theaterwebsite Moose hebben samengesteld voor het Nederlands Theaterjaarboek 2003-2004 van het Theater Instituut Nederland (TIN). Het jaarboek verschijnt op 22 november.

Uit hun turfwerk blijkt verder dat regisseur Gerardjan Rijnders de hardst werkende man van het Nederlandse toneel is. Afgelopen seizoen regisseerde hij zeven toneelstukken, schreef er vier, vertaalde er één en begeleidde twee voorstellingen van anderen.

Net als alle andere seizoenen blijft William Shakespeare de meest gespeelde toneelschrijver, met vierentwintig uitvoeringen. Shakespeare was ook de schrijver die het breedst werd ingezet: van dansvoorstellingen tot objecttheater en kindertoneel. Anton Tsjechov, al jarenlang nummer 2, zakte nu weg achter Henrik Ibsen, Bertolt Brecht, Molière en Don Duyns, die ieder zes keer werden opgevoerd. Tsjechov werd net als Toon Tellegen, Hans Christian Andersen en Rijnders vijf keer opgevoerd.

    • Wilfred Takken