Nieuw bod Oracle in slepend gevecht

Softwareproducent Oracle heeft gisteren opnieuw een hoger bod uitgebracht op concurrent PeopleSoft in het overnamegevecht dat nu al zeventien maanden voortduurt. Het bod van 9,2 miljard dollar, is 14 procent hoger dan het laatste bod, dat PeopleSoft in mei heeft afgewezen. Het bod, geheel in contanten, komt neer op 24 dollar per aandeel PeopleSoft, 16 procent bovenop de huidige koers. Larry Ellison, de topman van Oracle, liet weten dat dit Oracle's ,,beste en definitieve'' bod is.

Vorige week gaven de Europese mededigingsautoriteiten hun goedkeuring aan de deal. Al eerder hadden ook de Amerikaanse autoriteiten hun oppositie tegen de combinatie laten varen. Oracle en PeopleSoft zouden op het Duitse SAP na de grootste worden op het gebied van zakelijke software worden.

Het was de vijfde keer dat Oracle het bod verhoogde sinds juni vorig jaar, toen het softwarebedrijf zijn vijandige overnamepoging lanceerde. De biedingen begonnen bij 16,50 dollar, en liepen op tot 26 dollar per aandeel in februari. Daarna zakte Oracles bod weer naar 21 dollar, in de overtuiging dat PeopleSoft inmiddels minder waard was geworden. Dat klopte ook want het bedrijf had een aantal tegenvallende kwartalen achter de rug.

Tot nu toe heeft PeopleSoft alle avances van Oracle afgewezen, niet alleen omdat de prijs te laag was, maar ook omdat het gevoel bij het bedrijf bestond dat Oracle er op uit was om PeopleSoft kapot te maken. Dat gevoel werd pregnant tot uitdrukking gebracht door topman Craig Conway, die Larry Ellison ,,sociaal gestoord'' noemde. Maar Conway, een voormalige Oracle-man, werd vorige maand mede wegens zijn felle verzet tegen de deal tot ontslag gedwongen. Commissarissen gaven voeding aan een nieuwe overnamepoging van Oracle door te verklaren dat ze wel in waren voor een fusie mits tegen een ,,juiste'' prijs.

Een van PeopleSofts eerdere bezwaren tegen een fusie met Oracle luidde dat het vermoeden bij Peoplesoft bestond dat Oracle geen ondersteuning zou bieden aan PeopleSoft-producten om ze vervolgens helemaal niet meer aan te bieden. Oracle heeft nu het een nieuw bod heeft uitgebracht met de belofte dat het toekomstige softwarepaketten van PeopleSoft zal ondersteunen.