Kerry nachtsoep

Zo tegen middennacht beginnen vanavond op allerlei televisienetten uitzendingen over de Amerikaanse verkiezingen die tot de vroege woensdagochtend zullen duren. Knagen helpt bij het openhouden van de ogen. Zet noten, bleekselderijstengels, rauwe worteltjes en radijzen klaar. Zet ook soepkommen en een thermoskan met pittige warme kerrysoep op tafel. Deze soep wordt uiteraard in de vooravond klaargemaakt. Maak de preien schoon. Snijd een stukje van de onderkant. Verwijder de buitenste bladen. Snijd een stuk van de bovenkant, maar verwijder niet al het groen. Snijd de preien in ringen. Spoel het zand dat aan de preiringen plakt onder de kraan weg. Verhit de boter in een soeppan en voeg de prei toe. Temper de hittebron en roerbak de prei enkele minuten. Doe de knoflook uit de knijper bij de prei. Roer vervolgens de bloem door de prei en schenk dan, bij kleine scheutjes tegelijk, de helft van de bouillon in de pan.

Laat de prei 5 minuten zachtjes in de lichtgebonden bouillon koken. Doe dan de peterselie en de kerriepasta in de pan. Gebruik 1 eetlepel kerriepasta die erg heet van smaak is. Bij een mildere smaak kunnen 2 lepels worden gebruik. Op de potten waarin de kerriepasta zit staat de soort smaak vermeld. In plaats van kerriepasta kan ook kerriepoeder worden gebruikt. Pureer de inhoud van de pan met behulp van een staafmixer of andere keukenmachine.

Klop met een garde de rest van de bouillon en de crème fraîche door de soep. Verwarm de soep, maar laat de soep niet koken. Roer ten slotte de garnalen door de soep die in een royale thermoskan met een inhoud van anderhalve liter wordt geschonken. Het toevoegen van garnalen is niet verplicht.

Morgen: koud groentegerecht

    • Anne Scheepmaker