Het uitzendbureau Almelo

Almelo gaat zelf banen zoeken voor bijstandsgerechtigden. ,,Reïntegratiebedrijven missen het contact met de arbeidsmarkt.''

Het planbord van het arbeidsbemiddelingsbureau Convince staat van boven tot onder volgeschreven met vacatures. Van autopoetser tot verkoper in een croissanterie. Sommige banen zijn op uitzendbasis, aan andere is een vast contract gekoppeld. In de zijlijn staan de vacatures die binnenkort verwacht worden. Het is de oogst van ruim honderd bezoeken aan Almelose bedrijven. ,,Toen wij begonnen vroeg iedereen zich af of wij wel genoeg banen zouden vinden, maar het valt blijkbaar mee'', zegt manager J. Spruit van Convince.

Het arbeidsbemiddelingsbureau – voor zover bekend het eerste in Nederland dat is opgezet door een gemeente – heeft in de eerste twee maanden van zijn bestaan negentien vacatures vervuld. Almelo noemt het ,,een vliegende start'' richting het doel: 560 bijstandsgerechtigden voor 2007 aan een baan helpen. Iedereen die zich meldt voor een uitkering krijgt, al dan niet in combinatie met scholing, binnen acht weken een (tijdelijke) baan of werkervaringsplaats aangeboden.

Convince is gestart uit onvrede over de werkwijze van reïntegratiebedrijven, zegt wethouder R. van Broekhoven (CDA). Die bedrijven slagen er onvoldoende in om werklozen na scholing en het bijbrengen van sociale vaardigheden te koppelen aan vacatures. Van Broekhoven: ,,Reïntegratiebedrijven missen het contact met werkgevers, ze weten niet hoe de lokale arbeidsmarkt eruitziet.'' Het is geen kwestie van geld, want dat gaat er genoeg om in de reïntegratiesector, zegt Van Broekhoven, maar van beleid. Hij pleit voor een ,,omslag in denken'' waarbij de ,,zorgzame'' aanpak wijkt voor een ,,bedrijfsmatige''. Niet de wensen van de werknemer maar van de werkgever zijn het uitgangspunt.

De Convince-medewerkers zoeken eerst een baan en kijken dan welke bijstandsgerechtigde er het best bij past. De gestelde eisen zijn niet zo heel hoog. Manager Spruit: ,,Wij gaan ervan uit dat iemand die graag wil werken geschikt is. Daarna kunnen nog specifieke kwaliteiten bijgebracht worden.''

Wethouder Van Broekhoven: ,,Je hoort wel eens uit de reïntegratiemarkt dat iemand nog niet klaar is voor een baan omdat hij bijvoorbeeld nog niet perfect Nederlands spreekt. Onzin, dat kan hij op zijn werkplek wel bijspijkeren. Belangrijk is dat iemand zo snel mogelijk weer aan het werk gaat.'' De kritiek dat een bijstandsgerechtigde te snel in de richting van een baan wordt geduwd die hij niet ambieert, is volgens Van Broekhoven niet terecht. ,,Bijstandsgerechtigden willen graag werken, daar vergissen veel mensen zich in. De aard van het werk is vaak niet zo belangrijk, als het maar bij een leuk bedrijf is met een goede werksfeer.'' Tot dusver is drie keer een `sollicitatie' mislukt, wat kan leiden tot sancties voor de bijstandsgerechtigde.

H. Pahlplatz (59), die anderhalf jaar geleden in de bijstand terechtkwam, meldde zich vier weken geleden met niet al te hooggespannen verwachtingen bij Convince. ,,Door mijn leeftijd had ik bij het CWI het gevoel dat alle gesprekken een formaliteit waren. Ik moest dan ook wel lachen toen ze vertelden dat ze binnen twee maanden een baan voor me hadden. Weer een wassen neus, dacht ik.''

Tot zijn eigen verbazing kon Pahlplatz een paar dagen later al aan de slag als parttime huismeester in een kantorencomplex in Almelo. Stofzuigen en het kopieerapparaat nakijken is iets heel anders dan als chauffeur rijden in een bus, wat hij ambieert, maar Pahlplatz doet niet moeilijk. ,,Ik mag graag een stuur vasthouden maar ik word gek als ik thuis zit.''

Werkgevers die in zee gaan met Convince krijgen een premie. De hoogte is afhankelijk van de duur en de aard van het arbeidscontract en kan oplopen tot 10.000 euro. In totaal is de komende twee jaar 2 miljoen euro beschikbaar. De gemeente Almelo (2.650 bijstandsgerechtigden) heeft sinds de invoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand baat bij afname van het aantal uitkeringen, omdat die niet meer allemaal door het rijk worden vergoed. ,,Liever 10.000 euro voor een premie dan 12.300 euro per jaar kwijt zijn aan een bijstandsuitkering'', zegt wethouder Van Broekhoven.

De premies zijn voor een werkgever `mooi meegenomen' maar niet doorslaggevend, zegt directeur W. Swier van het Almelose bedrijf Food Valley. Het bedrijf dat maaltijden verzorgt en bezorgt, heeft via Convince een chauffeur gevonden. ,,Het gaat erom of mensen gemotiveerd zijn en bij het bedrijf passen. Op deze manier wordt er eigenlijk voor ons al een voorselectie gemaakt.''

Almelo schrijft de reïntegratiebedrijven niet helemaal af. De werknemers die na tussenkomst van Convince geen baan vinden, worden doorgeleid naar de reïntegratiebedrijven. Deze werken al volgens prestatieafspraken maar Almelo wil hier een `sterrenstelsel' aan toevoegen. Met het succesvol plaatsen van werklozen kunnen reïntegratiebedrijven maximaal vijf sterren verdienen. De bedoeling is dat slecht presterende bedrijven geen sterren en gemeentelijke opdrachten krijgen. ,,In het verleden hebben wij uit zuinigheid vaak voor de goedkoopste gekozen'', erkent Van Broekhoven. De wethouder zegt ,,argwanende'' reacties van reïntegratiebedrijven te hebben gekregen, maar zijn plan door te zetten. ,,Als het nodig is, maak ik de sterren openbaar. Het gaat erom dat de bijstandsgerechtigden aan het werk komen en het maakt mij niet uit wie dat doet. Als het maar gebeurt.''

    • Martin Steenbeeke