Goede cijfers voor prijsvechter Ryanair

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het eind september afgesloten tweede kwartaal van het boekjaar 2004/2005 beter afgesloten dan was verwacht, ondanks de hoge olieprijzen en de felle concurrentieslag in de luchtvaart. De nettowinst van de prijsvechter kwam uit op 147,6 miljoen euro tegen 128,4 miljoen euro in het tweede kwartaal van het vorige boekjaar, zo maakte de maatschappij vandaag bekend.

Analisten hadden gerekend op een kwartaalwinst van 130 miljoen euro. De omzet nam toe met 21 procent tot 721,1 miljoen euro. Het aantal passagiers steeg voor het eerste half jaar met 24 procent tot 14,1 miljoen.

Voor de eerste zes maanden kwam de winst uit op 201,3 miljoen euro, dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Door de lagere ticketprijzen daalde wel de gemiddelde opbrengst per stoel (yield) met 5 procent.

Ryanair nam gisteren in Seattle drie nieuwe vliegtuigen (van het type 737-800) in ontvangst van Boeing. De vloot bestaat nu uit 62 toestellen. Er zijn nog 93 vliegtuigen van hetzelfde type by Boeing in bestelling.

Ryanair hangt het model van een uniforme vloot aan; op den duur moeten alle toestellen van het type Boeing 737-800 of 737-900 zijn, de zogenoemde Next Generation Boeing. De nu nog gebruikte oudere Boeings 737-200 zijn onlangs voor 10 miljoen euro verkocht.

Verder is met de Amerikaanse motorenfabrikant General Electric een nieuw onderhoudscontract afgesloten, dat volgens Ryanair een aanzienlijke besparing oplevert.

De flamboyante CEO van Ryanair, Michael O'leary, zei vandaag in een verklaring dat de cijfers bewijzen dat zijn bedrijf het bij het goede eind heeft. ,,Ons model met lage kosten bewijst zich in deze tijd van hoge brandstofprijzen en intensieve concurrentie. Sinds 1997 hebben we onafgebroken winst gemaakt.''

Volgens O'Leary is ,,gedisciplineerde groei van het routenetwerk'' het geheim van de smid. ,,Onze twee nieuwe uitvalsbases, Barcelona en Rome, hebben alle verwachtingen overtroffen. Deze zomer zullen we verder uitbreiden.'' Ryanair gaat vanuit Londen naar vijf nieuwe bestemmingen vliegen: Riga, Santander, Sevilla, Valencia en Porto.

In Nederland onderhoudt Ryanair alleen vanaf luchthaven Eindhoven verbindingen naar Londen, Barcelona (Gerona), Rome en Milaan.