Getronics en Pink hopen samen sterk te zijn

Het automatiseringsbedrijf Getronics wil concurrent PinkRoccade overnemen. De vraag is of Getronics al voldoende hersteld is van zijn schuldencrisis.

Getronics-topman Klaas Wagenaar rijdt in een Porsche. Het is een liefhebberij die hij ook doortrekt naar zijn zakelijk leven als topman van Getronics. Tijdens de overnamebesprekingen van PinkRoccade kreeg Getronics de codenaam Monza, het Formule 1-circuit in Italië. PinkRoccade had de codenaam Goodyear. Tezamen zouden ze een ideaal raceduo moeten zijn. Ofwel: ben je allebei zwak, dan ben je samen misschien sterker.

In die categorie valt de overname van PinkRoccade door branchegenoot Getronics. En in dezelfde categorie viel de overname van automatiseerder CMG door het Britse Logica, nu twee jaar geleden. De ingezakte automatiseringsmarkt dwingt zwakke broeders in elkaars armen. Of ze nu willen of niet.

Getronics heeft zijn solide reputatie verloren sinds het bijna stikte in de miljardenovername van het veel groter Amerikaanse Wang in 1999. PinkRoccade bedacht een ambitieuze `drie-tijdzone-strategie' die op een faliekante mislukking uitdraaide. Een alternatief scenario om het Verenigd Koninkrijk tot tweede thuismarkt te bombarderen liep uit op een bleeder.

Getronics is door een uitverkoop van enkele sterk winstgevende onderdelen en een geslaagde verhandelbare lening uit zijn as verrezen. Maar topman Klaas Wagenaar liet tijdens de toelichting op de overname in een bijzinnetje vallen ,,dat we nergens op de markten waar we actief zijn, een nummer één positie bekleden''. Daardoor passeren grotere concurrenten als Atos Origin en IBM het Amsterdamse Getronics regelmatig.

PinkRoccade is daarentegen vooral nog met zichzelf bezig. Er loopt nog altijd een reorganisatie die honderden werknemers hun baan kost. Verder is duidelijk dat het bedrijf zwak staat doordat het te klein is. PinkRoccade mist de schaalvoordelen die grotere spelers hebben.

De overname maakt Getronics financieel gezien sterker. De balans gaat er beter uitzien en de geldstroom uit de dagelijkse activiteiten zwelt aan, hoewel de cijfers om dit te staven gisteren ontbraken. Of de winst- en verliesrekening er op korte termijn beter gaat uitzien, is afwachten, hoewel Getronics zegt dat dit vanaf 2006 het geval zal zijn. Dan moeten de synergievoordelen van 40 miljoen euro per jaar gaan doortikken. Een voordeel dat Getronics wil behalen met het op straat zetten van circa 700 werknemers, waarvan 600 in Nederland.

Getronics biedt zes eigen aandelen en 4,10 euro aan contanten per aandeel PinkRoccade. Door de gedaalde koers van Getronics is de waarde van het bod en de premie inmiddels afgenomen. Op deze wijze hebben de aandeelhouders van Getronics zelf een deel van de waarde van het bod in handen. Vanmorgen kwam het aandeel Getronics niet van zijn plaats, gisteren verloor het 3 procent.

Doordat een deel van de betaling in aandelen gebeurt, schuift bij de Amsterdamse automatiseerder een bijzondere aandeelhouder aan: de Nederlandse staat. De Nederlandse overheid is voor een kwart eigenaar van PinkRoccade, waar het geprivatiseerde Rijks Computer Centrum in is opgegaan. De overheid, die welwillend tegenover de overname staat, is straks voor 7,2 procent aandeelhouder in Getronics, en is daarmee direct de grootste aandeelhouder.

Voor de staat zal de vraag luiden: wanneer te verzilveren? Met andere woorden: wordt de overname een succes of een herhaling van het trauma Wang? Gezien de koersontwikkeling vinden investeerders de overname risicovol. Minister Zalm van Financiën zal hopen dat Getronics niet uit de als snel bekend staande Parabolica-bocht vliegt van het circuit van Monza.

    • Mark Houben