George Bush of John Kerry

Geen zender zal het vanavond negeren: de Amerikaanse verkiezingen. We zullen het weten dat elke stem telt en dat George W. Bush en John F. Kerry elke Amerikaan of hij nu Spaanstalig, zwart, jood, oudere, jongere, man of vrouw is, voor zich zal trachten te winnen.

In het programma God bless America gaan twee panels met prominente Nederlanders o.l.v. Andries Knevel met elkaar in debat over wat Amerika Nederland heeft geschonken en of we daar blij mee zijn. Amerikaan en hoogleraar aan de VU James Kennedy geeft beschouwingen over democratie, veiligheid, cultuur, religie en economie & milieu. Ned.1, 21.00-22.20u.

Correspondent Twan Huys praat in Nova met oud-campagnemedewerker van Bill Clinton Hans Anker. Verder een reportage van Willem Lust uit Florida en uit Hilversum o.a. Amerika-kenner Maarten van Rossem en Bart-Jan Spruyt, voorzitter van het discussieplatform voor het conservatisme, de Edmond Burke Stichting. Ned.3, 22.20-23.10u.

Tot het krieken van de ochtend brengen Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder in een speciale uitzending van Barend & Van Dorp het verloop van de verkiezingsdag in beeld. Gasten zijn politici Jan Marijnissen (SP), Ayaan Hirsi Ali (VVD), Laetitia Griffith (VVD) en Lousewies van der Laan (D66), ex-campagnemedewerker Kay van der Linde, Amerika-kenner Arend Jan Boekestijn, advocaat Piet Doedens, rapper Ali B., actrice Micky Hoogendijk en advocaat en televisiemaker Prem Radhakishun. RTL4, 22.50-6.00u.

In de nachtuitzending van de NOS over de verkiezingen volgen Maartje van Weegen, Ferry Mingelen en Charles Groenhuijsen uit Washington de uitslagen in de diverse staten. Amerika-kenners Maarten van Rossem, Ruth Oldenziel en Willem Post geven commentaar. Tevens geven buitenlandspecialisten Bert Koenders (PvdA) en Hans van Baalen (VVD) hun visie. Tijdens de uitzending wordt voortdurend geschakeld naar de Nederlander Michiel Vos in Washington die een documentaire maakte over de verkiezingscampagne van 2004. In Nederland wordt de `Presidents Night' in de Amsterdamse Melkweg gevolgd. Ned.2, 23.53-6.00u.

In het ochtendprogramma reacties op de uitslag van verschillende Amerika-kenners. Morgen, Ned.1 & 2, 6.00-9.00u.

Amerikaanse verkiezingen op de Nederlandse televisie.