Geen bonus van internetapotheek

Internetapotheek E-Farma mag geen eindejaarsbonus meer uitkeren aan zijn klanten. Ook de korting aan vaste klanten van zorgverzekeraar VGZ moet verdwijnen.

Dat heeft de Codecommissie voor de Geneesmiddelenreclame (CGR) gisteren bepaald in een zaak die was voorgelegd door de brancheorganisatie van Nederlandse apotheken, de KNMP.

Volgens de klacht van de KNMP bood E-Farma zijn klanten korting op het gebruik van medicijnen. Die korting zou oplopen naarmate een klant meer medicijnen gebruikt. ,,We zien de bonus als een soort reclame voor geneesmiddelengebruik. Dat vinden we niet wenselijk'', zegt een woordvoerder van de KNMP.

Maar directeur Hok Tjiook van E-Farma bestrijdt dat desgevraagd. De eindejaarsbonus, die vorig jaar 6,23 euro bedroeg, is volgens hem een stimulans voor goed gedrag. ,,Als patiënten een goed leesbaar recept indienen, als ze zorgen dat ze thuis zijn als we het medicijn komen afleveren, als ze een merkloos medicijn accepteren in plaats van duurdere merkpillen, dan kunnen wij efficiënter en goedkoper werken. Op basis daarvan keren we aan het eind van het jaar een bonus uit'', aldus Tjiook. Hij overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Ook zorgverzekeraar VGZ toont zich volgens een woordvoerder ,,hogelijk verbaasd'' over de uitspraak van de CGR. VGZ-verzekerden die vaste klant worden van het bedrijf E-Farma krijgen van de internetapotheek een korting van 12 euro op jaarbasis.

VGZ prijst E-Farma aan bij zijn verzekerden als een goede apotheek die voldoet aan alle eisen. ,,Denkt u dat een patiënt meer valium gaat slikken, omdat hij aan het eind van het jaar een paar euro krijgt? Daar geloof ik niks van. Dat moet de KNMP dan maar eens aantonen'', aldus de woordvoerder van de zorgverzekeraar VGZ. Volgens hem is het niet de patiënt die bepaalt hoeveel van een medicijn wordt gebruikt. Dat doet meestal de huisarts.

Volgens VGZ belemmert de uitspraak van de codecommissie dat er meer marktwerking en concurrentie in de zorg komt, zoals de overheid graag wil. De zorgverzekeraar stopt niet met het aanprijzen van E-Farma aan zijn verzekerden, zegt de woordvoerder.