FNV wil nog geen formeel overleg

De vakcentrale FNV wil nog geen formeel overleg met het kabinet over aanpassing van het sociaal beleid. Het kabinet heeft daarvoor niet voldoende concessies gedaan, zo liet FNV-voorzitter Lodewijk de Waal gisteren weten.

De achterban van de andere vakcentrales, het CNV en het MHP, is wel bereid om formeel te onderhandelen op grond van de voorlopige onderhandelingsresultaten.

,,Er kan maar één keer formeel overleg plaatsvinden. Dat is op dit moment veel te risicovol. Wij zijn er nog lang niet'', zei de Waal gisterenavond laat na afloop van urenlang overleg met de aangesloten FNV-bonden. Deze bonden beslissen uiteindelijk of het onderhandelingsresultaat aanvaardbaar is.

Woensdag komen de bonden weer bijeen om definitief te besluiten of hun vakcentrale formeel met het kabinet mag onderhandelen over een sociaal akkoord. Tot die tijd gaat het informele overleg tussen de vakbeweging en het kabinet door. Vandaag spreken De Waal en de voorzitters van de vakcentrales CNV en MHP, Doekle Terpstra en Ad Verhoeven, met het kabinet.

Volgens Terpstra vormen de bonden nog steeds een gesloten front. Ook voor het CNV zijn er in de onderhandeling nog ,,hangpunten'' die ,,echte dilemma's'' vertegenwoordigen.

De vakbeweging en het kabinet onderhandelen al sinds vorige week over de kabinetsplannen op het gebied van de sociale zekerheid. Op de agenda staan de voorgenomen versobering van de WAO en de WW, het afschaffen van de fiscale subsidie van het prepensioen, de nieuwe levensloopregeling en de loonontwikkeling. De werkgevers praten separaat met het kabinet over de aanpassingen.

De besprekingen tussen het kabinet en de vakbeweging vallen middenin een periode van acties tegen het kabinetsbeleid. Drie weken geleden staakte het openbaar vervoer in het hele land, vorige week waren er acties in de metaalindustrie.