Experiment met toneel via internet

De theatervoorstelling Live from Paradise heeft een onbegrijpelijk verhaal, maar boeit van het begin tot het eind. Er wordt matig geacteerd, toch is de voorstelling het kijken waard en is zelfs inspirerend. De voorstelling is simultaan op drie plekken in Amsterdam: een deftig huis in Zuid, een leegstaande winkel in Bos en Lommer, een zolderruimte boven de Kunstkerk op het Prinseneiland. Als bezoeker kun je kiezen op welke plek je Live from Paradise wilt bekijken. De drie ruimten zijn verbonden via internet. Elke plek heeft twee schermen, waarop de andere locaties live te zien en horen zijn. Het dubbele videobeeld boven de speelvloer toont de gemeubileerde kamers, acteurs die kaarsen aansteken, muziek opzetten. Maar ook wat er buiten op straat gebeurt. Soms reageren de spelers op elkaar in woord en gebaar via het videoscherm, soms ontstaat een verband door hetzelfde kledingstuk. Twee vergelijkbare dames dragen op twee plekken een rode avondjurk, twee jongemannen een groen T-shirt en spijkerbroek. In ieder appartement haalt een cameraman op het juiste moment zijn camera van het statief en loopt er mee rond om een detail te filmen, of het trappenhuis.

Zo wordt de kijker regisseur: op zoek naar verbanden, technieken, als in een ingenieuze puzzel. Wanneer wordt er geschakeld en wat voor vondsten gebruikt men? In die `vondsten' toont zich de kwaliteit van de voorstelling: door middel van kadrering worden de twee schermen één: een actrice van de ene locatie zit bij de ander aan tafel; de acteur die rokend uit het raam kijkt, krijgt de straat van de ander te zien.

De Britse Theatermaker Julian Maynard Smith en Jan Langendijk van het Nederlandse Mimegezelschap De Daders laten zien dat er met deze techniek iets fantastisch mogelijk zou zijn. Met een beter script en iets meer budget kan de technologie ten volle worden benut. Nu zien we aaneengeregen loze verhalen en acteurs die je geen moment raken. Toch is deze voorstelling een aanrader: de poging om verschillende plekken en levens te verbinden intrigeert.

Live from Paradise. T/m 5 nov. Kaarten via De Brakke Grond. Inl. www.dedaders.nl

    • Ine Poppe