`Een ongegeneerd zakenman'

Lord James Hanson, steenrijk zakenman, bewonderaar van Margaret Thatcher en eens de verloofde van filmster Audrey Hepburn, is gisteren overleden. Hanson stierf na een langdurig ziekbed aan kanker in zijn huis in Berkshire met zijn zoon Robert aan zijn zijde. Hij is 82 jaar geworden. Hanson wist in de jaren tachtig van de vorige eeuw van zijn bedrijf Hanson plc een van de grootste concerns van Groot-Brittannië te maken.

In 1976 werd Hanson tot ridder geslagen. Lord Hanson was een fervent supporter van de politiek van premier Margaret Thatcher in de jaren tachtig en deed vele donaties aan de Conservatieve partij.

Het conglomeraat Hanson plc, dat hij in 1964 oprichtte samen met zijn boezemvriend Lord White, werd onder hun leiding actief op vele terreinen, variërend van chemie en tabak tot energie en de bouwsector. Een van de spraakmakende overnames van Hanson was die van het tabaksconcern Imperial Tobacco voor 2,5 miljard pond sterling (nu 3,5 miljard euro). In 1996 werd deze overname weer ongedaan gemaakt.

Critici bestempelden Lord Hanson als een keiharde zakenman die het ,,ongegeneerde zakendoen van de jaren tachtig'' symboliseerde. Een Britse krant noemde hem destijds ,,Lord Moneybags''. Hij kocht als hostile raider aan weerszijden van de Atlantische Oceaan ondergewaardeerde bedrijven en vormde die om tot winstmakers, onder meer door managers op straat te zetten en op andere manieren kosten te verlagen.

James Hanson werd geboren in 1922 in Huddersfield. Hij werd een van de eerste Britse zakenlieden die meer dan 1 miljoen pond per jaar verdienden. In de jaren tachtig werd zijn persoonlijke vermogen geschat op 100 miljoen pond en zijn conglomeraat met 90.000 werknemers op 10 miljard pond. Hanson ging in zaken toen hij het transportbedrijf van zijn vader overnam en trok zich in 1997 uit de zakenwereld terug. De recessie van de beginjaren negentig had onder beleggers een eind gemaakt aan het geloof in zijn succes, zeker toen in 1991 een bod op chemieconcern ICI mislukte.

Door zijn vaders voorliefde voor de paardensport raakte hij verzeild in hoge kringen. In de jaren vijftig verscheen zijn naam vele malen in de roddelpers. Hij had relaties met actrices als Jean Simmons en Joan Collins en was bijna een jaar verloofd met Audrey Hepburn. Maar hij trouwde in 1959 met Geraldine Kaelin en bracht 45 jaar samen met haar door tot haar dood in februari van dit jaar.