Blindengeleidestok met sonar

De blindengeleidestok, die in 1930 werd uitgevonden door de Parisienne Guilly d'Herbemont, is voor blinden en slechtzienden een onmisbaar hulpmiddel om zich te verplaatsen. Tijdens de `Internationale Dag van de Witte Stok' werd onlangs een geheel nieuwe blindengeleidestok geïntroduceerd. Deze is uitgerust met sonar en stelt de gebruiker in staat zich een beter beeld van de omgeving te vormen en objecten eenvoudiger te signaleren.

De nieuwe Ultracane geleidestok is wat zwaarder dan de traditionele witte stok en is uitgerust met twee sensoren en twee knoppen. Eén sensor tast de omgeving af ter hoogte van het hoofd van de gebruiker. Met de tweede sensor wordt alles wat zich lager bij de grond bevindt waargenomen. Door het bewegen en tikken met de stok krijgt de gebruiker door middel van twee knopjes onder de duim vibraties door. Indien objecten dichterbij komen wordt de trilintensiteit van de ene knop groter. De knop die verbonden is met de sensor die naar boven kijkt, trilt hard en op één snelheid om gevaar aan te geven. Met deze feedback is de gebruiker in staat zich een mentaal beeld van de omgeving te vormen. Alles binnen een bereik van drie meter zal daarbij worden waargenomen. De Ultracane wordt daarbij niet gehinderd door weersomstandigheden, zoals regen en wind.

Het idee om sonar te gebruiken is afgekeken van de vleermuis die sonar als een extra zintuig gebruikt om moeiteloos zijn weg te vinden zonder dat hij ergens tegenaan vliegt. De vleermuis is daartoe in staat door hoogfrequente trillingen te produceren. Door terugkaatsing van dit geluid, dat door de mens niet is waar te nemen, is er sprake van echo-oriëntatie. Door de snelheid waarmee het geluid terugkomt kan de vleermuis zich een exact beeld vormen van zijn omgeving of zelfs van zijn prooi.

De Ultracane is een uitvinding van het Engelse bedrijf Sound Foresight die het product samen met de universiteit van Leeds heeft ontwikkeld. Aan het ontwikkelen en perfectioneren van de stok werd zes jaar gewerkt. De Ultracane wordt in Nederland op de markt gebracht door Tieman, specialist op het gebied van ondersteunende apparatuur voor blinden en slechtzienden.

,,Uit de eerste ervaringen van gebruikers in Nederland en Groot-Brittannië is inmiddels gebleken dat zo'n 75 procent van hen het zich binnen een week eigen had gemaakt om met deze nieuwe geleidestok om te gaan'', aldus Bart Zwager van Tieman. De prijs bedraagt 600 euro.

    • Laurens van Aggelen