Amerika's 51ste staat `kiest Bush'

Israël telt bijna 100.000 Amerikaanse kiezers. Hun stemmen in de presidentsverkiezingen zouden de doorslag kunnen geven.

Over één ding zijn Marc Zell, oprichter van `Republicans Abroad in Israel' en Mark Zober van `Democrats Abroad in Israel' het wél eens: de opkomst van Israëlisch-Amerikaanse kiezers is ongekend hoog. Van de bijna 100.000 geregistreerde Amerikaanse kiezers in Israël en 10.000 in de Palestijnse gebieden, overwegend Israëliërs en Palestijnen met dubbele nationaliteit, zullen zeker 60.000 vandaag hun stem uitbrengen, of hebben dat middels speciale formulieren per post gedaan.

,,De belangstelling is groter dan ooit. Ik ben benaderd door mensen die in de jaren zestig de VS hebben verlaten, sindsdien nooit hebben gestemd, maar dat nu wel gaan doen'', aldus Zober. En: ,,Je kan echt merken waarom Israël vaak de 51ste staat genoemd wordt.'' Het grootste aantal Amerikaanse stemgerechtigden buiten de VS zelf bevindt zich in Israël, landen met grote Amerikaanse legerbases niet meegerekend.

,,Tijdens de verkiezingen van 2000 hebben 20.000 Amerikaanse kiezers in Israël hun stem uitgebracht. Het was toen allemaal heel slecht georganiseerd. Maar we weten sindsdien hoe belangrijk iedere stem kan zijn. Als het weer zo spannend wordt, kunnen de stemmen uit Israël de doorslag geven'', aldus Zell, die claimt dat de meeste Amerikaanse Israëliërs op president Bush zullen stemmen. Een meerderheid van deze kiezers stond in 2000 geregistreerd als Democraat. Volgens Zell, die een groot aantal registratiebijeenkomsten heeft georganiseerd, zijn duizenden Amerikaanse Israëliërs van partij gewisseld, omdat zij de oorlog tegen het terrorisme van Bush steunen.

In sleutelstaten als Florida, Ohio en Pennsylvania sluiten voor Amerikaanse expats pas vandaag de – post – stembussen. Ook in New York worden tot 13 dagen na verkiezingsdag stemmen uit het buitenland geteld. Maar aangezien New York naar Kerry gaat is dat van minder belang. Zober: ,,We hebben hier in Israël 6.000 kiezers die in Florida zijn geregistreerd. Een meerderheid is Democraat. We hebben er alles aangedaan om hen ertoe te bewegen hun stem uit te brengen. Als het weer zo gaat als in 2000 dan kunnen zij misschien de doorslag geven. Ik hoop dat zij de les van 2000 geleerd hebben.'' De Democraten organiseerde onder andere in Mike's Place in Tel Aviv met Budweiser en blues overgoten registratieavonden.

Uit opiniepeilingen in Ramallah blijkt dat verreweg de meeste Amerikaanse Palestijnen hun stem zullen uitbrengen op John Kerry, hoewel zij weinig van hem weten. Sommige Palestijnse commentatoren bekloegen zich over het jammerlijke feit dat het Bill Clinton niet is toegestaan voor een derde keer mee te dingen naar het presidentschap.

    • Oscar Garschagen