Ajacieden merken niets van bomaanslag op markt in Tel Aviv

Natuurlijk was het voor spelers, bestuurders en fans van Ajax even wennen: een partijtje Champions League-voetbal moeten spelen in een stad waar net een bomaanslag is gepleegd, waarbij drie Israëliërs en een zestienjarige Palestijnse dader werden gedood. Maar feitelijk merkte Ajax, dat gisteravond trainde in het Ramat Gan-stadion, natuurlijk niets van de aanslag.

Niet alleen omdat de club op het moment zelf in het vliegtuig zat, maar vooral omdat de tijd dat het leven in Tel Aviv na een aanslag geschokt tot stilstand kwam allang voorbij is.

Zelfs toen de spelers met de bus in de buurt van de Carmel-markt kwamen, waren de fysieke sporen al opgeruimd en was de markt weer open voor het publiek. Hoe tragisch en schokkend ook: Tel Aviv heeft erger meegemaakt.

De veiligheidsmaatregelen die de Israëlische voetbalbond en de autoriteiten hebben genomen zijn mede bedoeld om te demonstreren dat ook het sportieve leven gewoon kan doorgaan. Israël wil niet terug naar de tijd dat internationale wedstrijden in het buiteland gespeeld moeten worden.

De meeste spelers en bestuurders van Ajax reageerden ook tamelijk laconiek. ,,Het is natuurlijk vreselijk, vier doden en dertig gewonden maar we moeten van de UEFA gewoon spelen'', zei aanvoerder Rafael van der Vaart. Daniël de Ridder, de Ajacied met een joodse moeder, stond in het Hebreeuws de Israëlische media te woord. En directeur Arie van Eijden had nogmaals de verzekering gekregen van de UEFA dat de veiligheid van de club gegarandeerd is.

Van der Vaart en andere spelers moesten meteen na aankomst op Ben-Gurion vooral het thuisfront, dat eerder op de hoogte was dan de spelers die immers in het vliegtuig zaten, telefonisch geruststellen. Het enige dat zij konden melden was dat team en spelers goed bewaakt worden, het spelershotel op een toplocatie met uitzicht op de Middellandse Zee ligt en alle restaurants en terrassen volzitten, omdat het weer fanatisch is.

Voor zover Ajax dat nog niet wist, werd dat gisteravond en vanochtend wel duidelijk: Maccabi Tel Aviv maakt moeilijke tijden door. De nederlaag met 3-0 in Amsterdam staat niet op zichzelf, want de prestaties in de Israëlische competitie zijn ronduit slecht.

De nederlaag, afgelopen zaterdag, met 2-0 tegen Betar Jeruzalem, heeft Tel Aviv-coach Klinger nogmaals duidelijk gemaakt dat zijn team kampt met motivatie- en kwaliteitsproblemen. Klinger heeft voor de wedstrijd tegen Ajax ingrijpende veranderingen in de basisopstelling aangekondigd: hoogstwaarschijnlijk zullen de Braziliaan Bruno Reis, de Ghanees John Pantsil niet opgesteld worden en moet ook de van Vitesse overgenomen Emile Mbamba voor zijn plaats vrezen.