Zelfs winst kan Ajax niet plezieren

Het kritische publiek in Amsterdam zou het huidige spel van Ajax ook eens van de positieve kant kunnen bekijken. Zelden is een wedstrijd tegen NEC tot de laatste minuut zo spannend geweest als gisteren. Twee minuten voor tijd had de Poolse aanvaller Andrzej Niedzielan de bal van tien meter voor het intikken, maar de invaller van NEC schoot over.

Wanneer Niedzielan de kans voor open doel wél had benut, dan waren de zorgen voor Ajax-trainer Ronald Koeman nog groter geworden. Om maar te zwijgen van de andere grote kansen die NEC alleen al in het laatste kwartier verprutste. Nu haalde de landskampioen eindelijk, voor het eerst na drie competitiewedstrijden, de volle drie punten weer eens binnen en kon met enig zelfvertrouwen de reis naar Tel Aviv worden aangevangen, waar woensdag het Champions-Leagueduel met Maccabi op het programma staat.

Maar tot tevredenheid leidde de winst op NEC zeker niet. Cynisme en hoongelach regeerden in de Arena. En Koeman toonde zich na afloop nauwelijks positiever dan de toeschouwers. ,,Ook dat gaat al fout hier'', zei hij stoïcijns na afloop van de wedstrijd toen een paar glazen op de grond vielen. En hoe hij over aanvaller Wesley Sonck denkt is inmiddels ook duidelijk. De wederom onzichtbare Belg werd na een kwartier in de tweede helft gewisseld, maar met brede armgebaren liet hij zijn coach weten geen begrip te hebben voor zijn wissel. ,,Blijkbaar is het moeilijk te begrijpen, maar het winnen gaat boven het belang van het individu. Ik ga het hem nog wel een keer uitleggen'', zei Koeman zuchtend. En als de Belg geen begrip toont, mag hij ,,aan de deur kloppen om te vertrekken''.

De irritatie van de coach had alles te maken met de dramatisch slechte tweede helft. Het duurde na de rust zelfs 24 minuten voordat sprake was van de eerste serieuze aanval van de Ajacieden. NEC, dat toen al met 1-0 achter stond, domineerde het spel en was in de combinatie de bovenliggende partij. Mede dankzij het fanatisme van middenvelder Björn van der Doelen. Jammer voor de Nijmegenaren was alleen dat zij zo mogelijk nog meer kansen nodig hadden dan Ajax. Met name bij rechterspits Romano Denneboom lukte bijna niets. ,,We hebben drie of vier heel grote kansen gehad'', zei trainer Johan Neeskens van NEC terecht. ,,Als we hier een punt hadden gehaald, zou die zeker niet gestolen zijn geweest.''

Koeman gaf toe dat na de rust het middenveld werd overlopen door NEC. Daarom wisselde hij al snel aanvaller Sonck voor middenvelder Anthony Obodai. Acht minuten voor tijd kroop Ajax zelfs nog verder naar achteren toen verdediger Julien Escudé het veld in kwam voor linkerspits Nicolae Mitea. Met het zoveelste fluitconcert van het publiek als gevolg. ,,Dat kan me niets schelen. Natuurlijk, iedereen wil dat we veel doelpunten maken en goed voetbal laten zien. Maar het herstel begint voor ons met wedstrijden winnen.''

De drie wissels de licht geblesseerde Wesley Sneijder ging er ook nog uit voor de jonge Ghanees Stanley Aborah hadden tot doel om vooral het middenveld sterker te maken. De gedachte om, thuis tegen NEC, een verdediger een linie door te schuiven was geen moment in de gedachten van Koeman opgekomen. ,,En dan achterin één op één spelen? Wij? Nee!'', lachte hij de suggestie weg.

Het gezichtsverlies in de tweede helft was helemaal niet nodig geweest als Ajax voor rust wat meer kansen had benut. Maar, het bekende liedje sinds het vertrek van Zlatan Ibrahimovic: scoren kost in de Arena veel moeite, zelfs als er vier aanvallers worden opgesteld. ,,Omdat die tweede goal uitblijft, begint er onrust in het team te sluipen. Dat is logisch gezien de situatie waarin Ajax nu verkeert. Steeds spelen we delen van een wedstrijd goed, maar het rendement is te laag'', aldus Koeman.

Met name spits Rafael van der Vaart kreeg een handvol goede kansen, waarvan hij er slechts één benutte. Na 23 minuten kwam de Braziliaanse linkerverdediger Maxwell goed door en bij de eerste paal kon Van der Vaart de bal intikken. Daarbij bleef het, ook al omdat de Ajax-aanval alleen al in de eerste helft tien maal werd teruggefloten wegens buitenspel. Ook al was het vlagsignaal niet altijd terecht, de scherpe positie van met name Van der Vaart werkte storend op het aanvalsspel. ,,Van der Vaart had er nog wel één moeten maken'', vond ook zijn coach. Hij kwam een paar keer alleen op keeper Gentenaar af en liet ook twee fraaie kopkansen onbenut.

Behalve het redelijke spel van Ajax in de eerste helft konden de spaarzame optimisten in Amsterdam nog wel een paar lichtpuntjes ontwaren. Zo speelde de teruggekeerde Hatem Trabelsi weer ouderwets goed en zorgde hij met de eveneens sterk spelende aanvaller Mauro Rosales voor veel druk aan de rechterkant. Verder keepte Maarten Stekelenburg, als vervanger van de geblesseerde Bogdan Lobont, een foutloze wedstrijd.

En, over lichtpuntjes gesproken, te midden van alle negatieve spandoeken (`Het begint met ambitie, het eindigt met Koeman') kreeg de geplaagde coach in elk geval nog eenmaal de handen op elkaar: toen hij een afzwaaiende bal met zijn zondagse schoenen in één keer in de handen van Trabelsi plaatste.

Ajax

1

NEC

0

Ruststand 1-0. 24. Van der Vaart 1-0. Schds: Braamhaar. Tsch: 46.345. Gele kaart: Heije (NEC).

    • Erik van der Walle