Verbod sigarenbandje en bierviltje op beurs

Verzamelaars van sigarenbandjes, lege pakjes sigaretten, aanstekers en andere verzamelattributen met tabaksreclame vrezen voor de toekomst van hun hobby, nu de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft besloten dergelijke verzamelwaar in de ban te doen. Het tonen van de collecties op beurzen is volgens de VWA in strijd met de regels voor tabaksreclame, die voorschrijven dat reclame in de openbare ruimte verboden is. Alleen reclame voor niet meer bestaande of buitenlandse rookwaar is toegestaan.

Inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit bezochten vorige week een hobbybeurs in Leeuwarden. Daar kregen verzamelaars van tabaksreclame door de inspecteurs van de Voedsel-en Warenautoriteit een waarschuwing. Een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit: ,,De wet is gewoon heel streng. Als zulke reclame dan opduikt op zo'n verzamelbeurs, dan is dat krom.'' Ook de verzamelaars van bierviltjes, druppelvangers en bierafschuimers zeggen door de inspecteurs op de beurs te zijn gewaarschuwd. De Bier en Artikelen Verzamelaarsvereniging (BAV) heeft de VWA vandaag om opheldering gevraagd. Bestuurslid Aad van der Hoeven: ,,Dit is verzamelaartje pesten. Wij zijn hoogst verontwaardigd.'' De VWA-woordvoerder ontkent dat de bierverzamelaars ook zijn gewaarschuwd. ,,Het gaat ons in dit geval puur om de wet op tabaksreclame. Maar het is absoluut niet de bedoeling om sigarenbandjes in de ban te doen.''