Vakbond Nigeria: Shell is volksvijand

De belangrijkste vakbond in Nigeria heeft een algemene staking voor onbepaalde tijd aangekondigd die op 16 november moet beginnen. Volgens het Nigeria Labour Congress (NLC) richt de staking zich tegen de verhoging van de brandstofprijzen door de regering van het Afrikaanse land.

De aangekondigde staking houdt ook verband met een langlopende controverse over de rol van olieproducent Koninklijke/Shell Groep in Nigeria. NLC-leider Adams Oshiomhole noemde Shell tegenover de Britse BBC gisteren ,,een vijand van het Nigeriaanse volk'', omdat het bedrijf de kant van de regering zou hebben gekozen ,,bij het onderdrukken van ons volk'' en zich zou bemoeien met de interne zaken van het land.

Shell is al zo'n zeventig jaar actief in Nigeria. Het bedrijf opereert daar via een joint venture met het Nigeriaanse SPDC. Shell bezit 30 procent van het samenwerkingsverband, dat verantwoordelijk is voor de productie van ruwweg de helft van de 2,3 miljoen vaten (à 159 liter) olie die dagelijks worden opgepompt in het Afrikaanse land. Het Nederlands-Britse bedrijf wordt er al langer van beschuldigd een kwalijke rol te spelen in Nigeria. Daarbij gaat het vooral over vermeende vervuiling en onderdrukking van de bevolkingsgroep de Ogoni's.

Vakbondsleider Oshiomhole zei gisteren dat Shell via juridische procedures probeert te voorkomen dat een bond van hoger personeel – de Pengassan, waarbij veel Shell-medewerkers in Nigeria zijn aangesloten – meedoet aan de staking. Pengassan-leider Brown Ogbeifun liet gisteren weten dat zijn bond ,,geen andere optie'' meer had dan staken. Toch zullen de bonden de komende twee weken nog overleg voeren met de regering van president Obasanjo in een poging de staking te voorkomen.

Halverwege vorige maand legde een waarschuwingsstaking van vier dagen onder meer het openbaar vervoer in de steden lam. Maar de productie van ruwe olie bleef toen onaangetast. Oshiomhole zei tegen de BBC dat een langdurige staking zowel de productie als de export van ruwe olie zal beïnvloeden. In een reactie steeg de prijs van Noordzee Brent-olie in Londen vanmorgen met 62 dollarcent naar 49,49 dollar.

Een woordvoerder van Shell zei rond het middaguur dat het bedrijf nog geen reactie had op de uitlatingen van de Nigeriaanse vakbondsleider.