Timman: `Corus breekt contract'

Schaker Jan Timman beschuldigt de organisatie van het Corustoernooi in Wijk aan Zee van contractbreuk. Een mondelinge toezegging over zijn deelname begin volgend jaar wordt volgens hem niet nagekomen. Maar de organisatie weerspreekt zijn bewering.

,,En als ik nu eens een dictafoon zou hebben en daarmee het gesprek zou hebben opgenomen?'', opperde Timman vanochtend in een toelichting. ,,We hadden een mondelinge afspraak en die is bindend. Ik wacht nu eerst af wat de organisatie doet: of ze nodigen mij opnieuw uit, of ik krijgt het bijbehorende startgeld.'' Gebeurt dit niet, dan overweegt hij juridische stappen.

Na afloop van de schaakolympiade in Calvía op Mallorca kreeg de 52-jarige grootmeester te horen dat hij niet voor het prestigieuze toernooi in Nederland was uitgenodigd. Timman was ,,ontzet'', omdat de toernooiorganisatie hem afgelopen zomer de mondelinge toezegging had gedaan dat hij zou spelen indien Kasparov, de nummer één op de wereldranglijst, zou afzeggen, als gevolg van het wereldkampioenschap. Dat gebeurde inderdaad twee weken geleden.

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg ontkende echter dat Timman een toezegging tot spelen was gedaan. Timman was wel ,,in beeld'', maar Corus overwoog al langer volgens de organisatie Timman niet uit te nodigen. Hij werd de laatste twee edities van het toernooi laatste en sukkelde met zijn gezondheid. Het toernooi (dertien ronden) leek volgens Van den Berg voor de grootmeester te lang en te zwaar.

,,Ik was op eigen verzoek op de reservelijst geplaatst. Dat was een half jaar geleden, vanwege mijn gezondheid. Maar dat speelt nu helemaal niet meer'', reageerde Timman vanochtend. Al meer dan dertig jaar heeft hij aan het Hoogovens- en latere Corustoernooi meegedaan. Het evenement is uitgegroeid tot een van de zwaarste schaaktoernooien ter wereld, waar het grootste deel van de wereldtop is vertegenwoordigd.

Volgens Timman speelt ook mee dat één van de organisatoren van het Corustoernooi niet op Mallorca aanwezig was waar Timman het slechte nieuws hoorde. ,,Dolf Vos was er niet en voor hem heb ik respect.'' Onder voorbehoud zou Timman bereid zijn op een uitnodiging van Vos alsnog in te gaan.

Blijft natuurlijk de vraag of Timman het beslissende telefoontje met de organisatie daadwerkelijk met een dictafoon heeft opgenomen. Hij laat het antwoord graag in het midden. ,,Het antwoord is ja: ik heb een dictafoon. Of ik dat gesprek ook heb opgenomen, ga ik u nu nog niet zeggen.''