Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Naar aanleiding van de aanzienlijke misstanden bij de jeugdzorg een portret van de 13-jarige, geestelijk en lichamelijk mishandelde Jochem, zijn tocht langs vijftien instellingen en de zorgkring die nu om hem is opgezet. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over zwevende kiezers in Tampa, Florida. Een deskundige, een ondernemer, een schrijver, een artiest en een acteur vertellen aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen wie de nieuwe president van de Vereningde Staten moet worden. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage over een nieuwe generatie medicijnen waardoor gebruikers bijvoorbeeld moeiteloos zouden kunnen stoppen met roken. Verder o.a. aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen met een reportage uit de `swing-state' Florida. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf. Frédérique Spigt, mans genoeg. Zie tv-vooraf. Ned 3, 21.00-22.00u.

NCRV Document: Pesters op het werk. In Nederland lijdt volgens onderzoek een kwart miljoen Nederlanders onder gepest van collega's. In sommige gevallen heeft dit zelfs tot zelfmoord geleid. Ned.1, 23.05-23.50u.

Seemed like a good idea at the time. Reportage over blunders, van zakelijke miskleunen tot persoonlijke flaters. Vandaag de honkbalpet van de conservatieve politicus William Hague, die vooral de lachspieren van jonge kiezers aansprak. BBC1, 0.05-0.35u.

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Vera Pauw, bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalteam, praat over haar stage bij Arsenal. Daarnaast een optreden van de muziekband Van Dik Hout. Zanger Marten Buitenhuis legt uit hoe verstandig het besluit tot een sabbatjaar kan zijn. RTL4, 22.50-23.50u.

Film 2004 with Jonathan Ross: Meryl Streep special. Gesprek met de Amerikaanse actrice Meryl Streep over haar carrière en aandacht voor de herverfilming van The Manchurian Candidate, waarin Streep speelt naast Denzel Washington. BBC1, 0.35-1.05u.

FILM

What Women Want (Nancy Meyers, 2000, VS). Nadat een haardroger in zijn badkuip is gevallen, kan reclameman Mel Gibson hóren wat vrouwen denken. Mild-feministische komedie met Helen Hunt als Gibsons chef. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door Hart van Nederland.

Daylight (Rob Cohen, 1996, VS). Ouderwets ambachtelijke rampenfilm waarin Silvester Stallone medeburgers redt uit ingestorte verkeerstunnel in New York. Net5, 20.30-22.35u.

Mans genoeg (Sonia Herman Dolz, 2004, Nederland). Verslag van de totstandkoming van Frédérique Spigts nieuwe cd. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Nixon (Oliver Stone, 1996, VS). In Stone's spookachtig geënsceneerde vervolg op JFK speelt Anthony Hopkins de 37ste president van Amerika nu eens als een kruising tussen Macbeth en Citizen Kane, dan weer als een tragische man die niet kan verkroppen dat iedereen hem haat. Hopkins' talent en de filmische briljantie van Stone maken de wisselvalligheid van het scenario tot een bijzaak. Ned.1, 0.20-3.30u.

Everything You Always Wanted To Know about Sex (but Were Afraid To Ask) (Woody Allen, 1972, VS). Vroege, ondeugende komedie van Allen in zeven sketches. Gene Wilder valt voor een Armeens schaap en Woody zelf speelt een spermatozoön. BBC1, 1.05-2.35u.

Mr. Holland's Opus (Stephen Herek, 1995, VS). Onbenullig hoofdpersoon in sentimenteel melodrama over dertig jaar uit het leven van een gemankeerd componist (Richard Dreyfuss), muziekleraar op een middelbare school, die moeite heeft de doofheid van zijn zoon te accepteren en ook nog eens in de gratie moet zien te blijven bij de conservatieve rector. Morgen, SBS6, 14.45-17.15u.

RADIO

Kunststof. Schrijver/dichter Luuk Gruwez groeide op in Deerlijk in West Vlaanderen, schreef columns in Humo en De Standaard en publiceerde een aantal romans. Zijn nieuwe dichtbundel heet Allemansgek. Radio 1, 19.00-20.00u.

De avonden. Gesproken Uitzicht van Margit Willems, schrijfster en beeldend kunstenaar in Amsterdam. Oud-correspondent Marjon van Royen over haar boek De nacht van de schreeuw. Daarna o.a. een bezoek aan de werkplek van dichter Saskia de Jong en het commentaar van J.P. Guépin op de bijbel. 747AM, 21.02-23.00u.