Strijd nog fel in onbesliste staten in VS

George W. Bush en John Kerry bleven gisteren en vandaag fervent campagne voeren in de laatste onbesliste staten. Vooral Ohio en Florida kregen veel bezoek.

De twee presidentskandidaten traden op in kerken en toonden sympathie voor sport en aarzelende kiezers van de andere partij.

Ook volgens de laatste opiniepeilingen is de strijd om het Witte Huis extreem spannend. Gisteren werden 54 peilingen in 22 staten gepubliceerd. De uitkomsten varieerden, maar alles bij elkaar zijn de verschillen steeds kleiner geworden, met in enkele battleground states een statistisch onbelangrijk voordeel voor Kerry en een laatste Pew-peiling die Bush ziet winnen: 48-45.

Volgens enquêtes gedaan na de video-interventie van terroristenleider Osama bin Laden vrijdagavond lijken de Amerikaanse kiezers zich bij het bepalen van hun stemgedrag niet sterk te laten leiden door wat de Al-Qaeda-leider te zeggen had. Een vrij algemeen verwacht Bush-voordeel was vooralsnog niet niet te zien.

Volgens Karl Rove, politieke topadviseur van president Bush, gaat de Republikein Ohio en Florida winnen. George W. Bush won beide belangrijke staten in 2000, maar hij heeft nu grote moeite dat resultaat te herhalen. John Kerry lijkt zijn eerder opgelopen achterstand in Ohio te hebben weggewerkt. Een peiling van de Columbus Dispatch, een grote krant in Ohio, kwam uit op 50-50.

De kandidaten en kandidaat-vice-presidenten blijven ook campagne voeren in een handvol andere swing states: Pennsylvania, Wisconsin, Minnesota, Iowa en New Mexico. Beide partijen gaan daar tot het uiterste om de opkomst van hun achterban aan te moedigen. Winst of verlies kan er van afhangen.

De kandidaten deden er alles aan zich warm en mild te profileren. John Kerry klom van het podium in een Afrikaans-Amerikaanse kerk in Dayton, Ohio, om een 93-jarige vrouw te omhelzen die had verteld dat zij zich voor het eerst in haar leven had laten registeren in het kiesregister om op de Democraat te kunnen stemmen. Kerry, die rooms-katholiek is, sprak bijbelse taal tot de gemeente in de Shiloh Baptist Church.

President Bush ging in Miami ter kerke, maar sprak de rooms-katholieke parochie niet toe. Later beloofde hij Cubaanse Amerikanen in Florida dat hij de druk op Fidel Castro zou blijven opvoeren om regimewijziging op Cuba te bewerkstelligen. Het was het 33ste bezoek dat Bush aan Florida bracht sinds de verkiezingen van 2000, het 16de dit jaar.

Later op de dag vloog president Bush toch weer terug naar Ohio, waar hij vandaag zeven steden aandoet op een vijftien uur durende laatste offensief voordat dinsdag de stembussen opengaan. Het is het 32ste presidentiële bezoek aan de staat sinds 2000 en het 19de van dit jaar.

Volgens verschillende peilingen bestaat de kans dat de opkomst dit jaar misschien hoger is dan de 55 procent die in 1992 werd gehaald. Dat was een hoogtepunt. Meer mensen hebben zich geregistreerd dan in jaren.

In verschillende staten zijn bijzonder spannende races gaande voor de Senaat. De kans is klein dat de Democraten de meerderheid heroveren. In South Dakota staat de zetel van de leider van de Democraten in de Senaat, Tom Daschle, op het spel.