Spanning stijgt over verkiezingen Abchazië

In Abchazië is zaterdag de noodtoestand uitgeroepen wegens de hoog opgelopen spanningen rond de uitslag van de presidentsverkiezingen van 3 oktober. Het leger is in staat van paraatheid gebracht.

Al sinds 3 oktober staat Abchazië, dat zich elf jaar geleden losvocht uit Georgië en zich sindsdien als een onafhankelijke republiek beschouwt, onder toenemende spanning over de uitslag van de verkiezingen. Volgens de officiële uitslag werden de presidentsverkiezingen met miniem verschil gewonnen door oppositieleider Sergej Bagapsj. Zijn belangrijkste rivaal, premier Raoel Chadzjimba, accepteert dat evenwel niet.

De minister van Defensie van de separatistische republiek, Vjatsjeslav Echba, bracht zaterdag het leger in verhoogde staat van paraatheid. Hij zei dat de maatregel niets te maken heeft met de binnenlandse situatie in Abchazië, maar wordt gerechtvaardigd door ,,de zekere informatie'' dat Georgië troepen samentrekt langs de grens met Abchazië. Georgië, zei hij, overweegt in Abchazië binnen te vallen in de verwachting ,,misbruik te kunnen maken van de verwarring'' die Abchazië al een maand domineert.

Eerder zaterdag namen gewapende aanhangers van Sergej Bagapsj posities in bij het gebouw van de radio en de televisie in de hoofdstad Soechoemi. Vrijdagavond hadden radio en televisie hun uitzendingen gestaakt, officieel als gevolg van technische problemen. Bagapsj liet weten te willen voorkomen dat de aanhangers van rivaal Chadzjimba het gebouw van radio en televisie zouden bezetten.

Premier Chadzjimba stuurde zaterdag zijn aanhangers naar het gebouw in Soechoemi waar de regering, de president en het parlement zetelen. Hij liet meedelen dat hij met die actie een staatsgreep van Bagapsj wil verhinderen.