Purper in slordig cabaret

,,Ja, dat is revue, revue'' het openingslied van de Snip & Snap-revue die van de jaren dertig tot in de jaren zestig triomfen vierde, is ook het thema van de Purper-productie Revue?! die gisteravond in première ging. Telkens klinkt het weer op – en na verloop van tijd duikt er zelfs een nieuw Snip & Snap-duo op: de kwebbeldames van welweer zijn nu aan de coke (,,vet cool!''), maar in hun zotte dialoogje zijn diverse moppen van weleer bewaard gebleven.

Een revue is Revue?! desondanks niet. Wat hier wordt opgevoerd, zou vroeger een cabaret-revuetje heten: een afwisseling van liedjes, conferences en samenspraakjes door een klein ensemble. Frans Mulder is de gangmaker en auteur van de meeste nummers, Nelly Frijda is zijn leading lady, Hilke Bierman en Ara Halici zijn de twee jongeren die ondergeschikte rolletjes spelen en Marco Braam leidt een driemanscombo met een hakketakkerig geluid. Van samenhang is geen sprake, maar in zo'n ensemble-cabaret hoeft dat ook niet, als er maar een soort saamhorigheid ontstaat die alle nummers verbindt.

Mulder heeft daarentegen een slordig bedoeninkje samengesteld, waarin een handjevol mooie momenten wordt overschaduwd door een soort hallekidee-sfeer die de meligheid boven alles stelt. Zo klinkt in een Sound of Music-parodietje even een kritisch tekstje (,,weg met de zwakken en bejaarden / dat zijn de nieuwe normen en waarden''), dat echter meteen weer onschadelijk wordt gemaakt door een einde- en zouteloos Old McDonald had a farm. Een veelbelovende powerpoint-presentatie en een pesterige conference over roken en over nichtenstellen die een kindje willen, worden slordig afgemaakt. En ook een in Aalsmeer gesitueerd New York, New York staat nogal verloren tussen de flauwekul.

Maar wat ik Revue?! het meest kwalijk neem, is het optreden van Nelly Frijda. Met haar cabaret-verleden is ze in staat elk liedje raak te zingen en ook het kleinste zinnetje een laconiek-geestige lading te geven. Hier wordt echter van dat talent nauwelijks gebruik gemaakt. Hier wordt op de makkelijke lach gemikt.

Voorstelling: Revue?! door Purper bv. Gezien: 31/10 in de Schouwburg, Rijswijk. Tournee t/m 11/4. Inl. 020 6739292, www.purper.info

    • Henk van Gelder