Popstars

Gedoe in Vathorst. Twee grote woningen in de Amersfoortse nieuwbouwwijk zijn onlangs gevuld met twintig jongens en meisjes ten behoeve van het televisieprogramma Popstars. Omwonenden vrezen dat fans de komende weken massaal naar hun idolen zullen opstomen en daar voor overlast zorgen en schade veroorzaken. De bewoners trekken juist dezer dagen hun onlangs opgeleverde woningen in. ,,Als er fans op mijn dak gaan staan om een glimp van het huis op te vangen, krijgen ze met mij te maken'', zegt Gerard Roos, eigenaar van een huis vlak achter de muziekwoningen. Veel bewoners verwachten dat fans hun tuinen vernielen en op tuinmuurtjes gaan staan. ,,Wij zullen de schade verhalen op de projectontwikkelaar en op de producent van het programma.''

Voor het RTL-programma Popstars The Rivals zijn tien jongens en tien meisjes geselecteerd. De besten onder hen vormen samen een jongensband en een meisjesband. De twee bands nemen het vervolgens tegen elkaar op met als doel een toffe hit scoren, het liefst met kerstmis op nummer één. Oefenen doen ze in dansscholen. Optreden in de televisiestudio's in Aalsmeer. En ze wonen in huizen van projectontwikkelaar Latei uit Amersfoort, die er nog geen kopers voor had kunnen vinden. Om de woningen staan hekken met bordjes verboden toegang. De ramen zijn geblindeerd. Op straat staat een zendmast. RTL spreekt van een ,,aantrekkelijke locatie'': ruime woningen, goed te beveiligen, en gemakkelijk te bereiken via de autosnelweg.

De gemeente Amersfoort vindt het ronduit leuk dat het programma in de stad is. ,,Wij zijn trots dat Vathorst zo aantrekkelijk is dat de landelijke televisie er naartoe komt'', zegt een woordvoerder. Alle vergunningen zijn in orde. En er is bewaking met hond. ,,Wij zorgen ervoor dat het hier niet uit de hand loopt'', zegt bewaker John de Graaf van Security Concepts. Mochten de fans toestromen, dan kan de gemeente extra politie inzetten en ook een stopverbod afkondigen bij de muziekhuizen.

De omwonenden zijn niet overtuigd dat dit voldoende is. ,,De gemeente is naïef'', zegt bewoner Anne Maurits André. ,,Als dit een succes wordt, zijn de gevolgen niet te overzien.'' Samen met zijn buurman heeft hij gesprekken gevoerd met projectontwikkelaar Latei en producent Endemol, alsook met Amersfoortse wethouders. André: ,,Ze zeggen dat wij eventuele schade moeten verhalen op de individuele dader. Het enige aanbod is het later opleveren van deze huizen. Dat kan natuurlijk niet meer.'' Bewoner Elly Hilhorst vertelt dat ze het nieuws over de muziekhuizen uit de krant heeft moeten vernemen en pas daarna een brief heeft gekregen. Ze is bezig in haar achtertuin twee linden te planten. ,,Hopen maar dat de fans die laten staan.'' Haar man voert al weken actie. Hun dochters vinden Popstars juist ,,geweldig''.

RTL wijst elke aansprakelijkheid af. ,,Als voor het Van Goghmuseum een lange rij staat te wachten, dan is het museum toch ook niet aansprakelijk als iemand uit die rij een tuinmuur omstoot?''

    • Arjen Schreuder