Palestijnse bomaanslag in Tel Aviv

Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag op de Carmelmarkt van Tel Aviv zijn vanochtend drie Israëliërs gedood en 38 gewond. De Palestijnse leider Yasser Arafat zou intussen aan de beterende hand zijn.

Het gebied van de markt, gelegen tussen het centrum van de stad en Jaffa, werd meteen afgezet en de politie begon een zoekactie naar de aanwezigheid van andere Palestijnse militanten.

De explosie had plaats bij een groenten- en fruitstal, waar de politie ook het lichaam van de mannelijke dader heeft gevonden. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) in Nablus heeft het daderschap geclaimd. De Carmelmarkt, ook doelwit in 2001 en 2002, is de grootste markt van de stad, makkelijk bereikbaar en doorgaans niet beveiligd, in tegenstelling tot overdekte winkelcentra en sportcomplexen, zoals het stadion waar Ajax morgenavond speelt tegen Maccabi Tel Aviv. Bij de ingangen hebben niet de gebruikelijke tassencontroles en fouilleringen met scanners plaats.

Politie en leger bevonden zich overigens in een hoge staat van paraatheid, nadat zondag op de Westelijke Jordaanoever twee Palestijnse jongens, die aanslagen wilden plegen, waren aangehouden. De hoofdcommissaris van politie in Tel Aviv heeft alle markthandelaren gewaarschuwd te stoppen met inhuren van Palestijnse werknemers, omdat dezen informatie zouden doorgeven aan de Palestijnse organisaties. Zondag werden in Tel Aviv 46 Palestijnen zonder werkvergunning aangehouden. Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn de afgelopen dagen vier Palestijnen bij verschillende incidenten gedood.

Namens de zieke Palestijnse leider Yasser Arafat werd de bomaanslag afgekeurd door de Palestijnse Autoriteit. Arafat is overigens aan de beterende hand, eet, drinkt, heeft leukemie noch een andere vorm van kanker en is niet vergiftigd, aldus mededelingen uit Parijs. Hij telefoneert met zijn dochter, met ministers en maakt grapjes met Franse verpleegsters in het Hopital d'Instruction des Armées de Percy.

Het beeld dat het verblijf in Parijs de 75-jarige Arafat goed doet, schetsten gisteren Palestijnse ministers en woordvoerders van `de president' zelf. De artsen van het ziekenhuis, die Arafat een bloedtransfusie gaven, zullen op zijn vroegst woensdag uitsluitsel geven wat dan wél het probleem is.

Arafat ontving beterschapswensen van de presidenten Poetin, Chirac, Castro en Hu Jintao en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell telefoneerde met de Palestijnse minister Sha'ath.

Israëlische ministers overstelpten de militaire en algemene inlichtingendiensten met kritiek over hun onvermogen nauwkeurige en vooral juiste informatie te geven over de gezondheidstoestand van Arafat. Premier Sharon benadrukte gisteren dat het door de Knesset goedgekeurde plan de nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen doorgaat.