Mogelijk einde aan strafzaak Veerman

Het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam bekijkt of het hoger beroep tegen horecabaas J. Veerman wordt ingetrokken. Een woordvoerster van het OM verklaarde dit vanmiddag.

Dit kan betekenen dat er mogelijk een einde komt aan de strafzaak tegen de horeca-eigenaar in Volendam. Waarschijnlijk deze week nog zal het OM het besluit bekendmaken, aldus de woordvoerster. Veerman was eigenaar van café De Hemel waar tijdens de nieuwjaarsnacht van 2001 kort na middernacht brand uitbrak, doordat een van de bezoekers sterretjes afstak. Hierdoor vloog de te laag hangende kerstversiering in brand. Veertien jongeren vonden de dood en bijna driehonderd raakten gewond.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde Veerman in juli vorig jaar tot twaalf maanden voorwaardelijke celstraf, 240 uur taakstraf en ontzetting uit zijn beroep als horecaondernemer voor twee jaar. De rechtbank achtte Veerman schuldig aan brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

Het openbaar ministerie had zestien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist en stelde hoger beroep in, maar tekende daar meteen bij aan dat het niet zonder aarzeling tot deze beslissing was gekomen. De rechtbank legde Veerman een voorwaardelijke celstraf op om hem de mogelijkheid te geven met de betrokkenen van de cafébrand tot een bevredigende afwikkeling te komen.

H. Anker, advocaat van Veerman in de strafzaak, stuurt aan op intrekking van het hoger beroep en heeft het OM een brief gestuurd. Volgens Anker heeft Veerman hard gewerkt aan een goede afwikkeling met de slachtoffers, wat heeft geresulteerd in de schikking.