Meloengelei met Spaanse ham

Een culinaire trend: gerenommeerde restaurants of aanpalende bistro's die zich afficheren als veredelde tapasbars. Je ziet ze in Nederland, maar zeker ook in België. In restaurant La Cabane in Edeghem, een voorstadje van Antwerpen, overbruggen ze met tapas de tijd (september, oktober) tussen de klassieke zomer- en wintermenu's. Deze ontwikkeling bevalt mij wel; ik hou van hapjes. Wat dacht u van deze `tapas deluxe', in hoofdzaak geserveerd in duo's: meloengelei met pata negra; een cannelloni van courget gevuld met avocado en gedroogde tonijn; een coquille opgesierd en omringd met ganzenlever en een coulis van kweepeer; een gebakken langoustine op koude witlof en warme chorizo; geplette – Vlaams voor puree – charlotteaardappel met bosui en gezouten, gedroogde ansjovis; mosselpotje met groene appel, olijven en kokos; stukje gebraden eend met roergebakken knol- en bleekselderij en met wortelpolenta; frisse kaas met komkommer en een kletskop van engelenhaar van pompoen; en sinaasappel met geroosterde amandelen plus soesje met ijs. Dit alles gemaakt door een kok die jarenlang de hogere regionen van de Generale Bank van dagelijkse kost voorzag.

Hier de meloengelei. Halveer de meloen en haal de pitten weg. Week de gelatine in koud water. Draai zoveel mogelijk balletjes uit het vruchtvlees van de meloen. Schil de halve meloenen en snijd het resterende vruchtvlees in stukken. Breng 1 dl water met het gesneden vruchtvlees en suiker aan de kook. Een paar minuten laten koken tot de meloenstukjes zacht zijn. Zet het vuur uit en los de uitgeknepen gelatine in de pan met meloen op. Pureer en zeef het mengsel en breng het op smaak met zout en peper. Verdeel de meloenballetjes over vier glazen. Schenk daarover de puree. Zet de glazen in de koelkast om de gelei te laten opstijven. Snijd uit het sneetje brood vier repen. Roer kerrie door de olie en strijk dat over de repen. Bak de repen in de oven bij 150° Celsius (of in een koekenpan) knapperig. Serveer de glazen met daarop een broodreep en daarop een plakje ham.

Hapje voor 4 personen: 1 rijpe meloen; 3 blaadjes gelatine; 1-2 eetlepels suiker; zout, peper; 1 sneetje wit brood; mespunt kerrie; 2 eetlepels olijfolie; 4 plakjes gedroogde Spaanse ham (serrano of pata negra)

Morgen: koud groentegerecht

    • Annelène van Eijndhoven