Getronics wil af van overnametrauma

Getronics wil PinkRoccade inlijven. Maar het trauma van de vorige overname hangt als een schaduw over de acquisitie. Topman Klaas Wagenaar gaat daarom zelf aan de knoppen zitten.

Beleggers in het aandeel Getronics stemden vanmorgen met de voeten. Terwijl de AEX-index onveranderd bleef, verloor de koers van Getronics vanmorgen bijna 4 procent na de bekendmaking van de overname van PinkRoccade. Getronics-topman Klaas Wagenaar hoefde vanmorgen niet lang na te denken over een verklaring. ,,We hebben er niet bepaald een geweldige reputatie op na te houden wat betreft overnames.''

Wagenaar nam het woord Wang niet in de mond, maar het is klip en klaar dat hij naar deze Amerikaanse automatiseerder verwees. Getronics nam Wang Global in het voorjaar van 1999 over voor 1,7 miljard euro. Maar de gepeperde rekening kwam pas drie jaar later. Toen begonnen schuldeisers te twijfelen of Getronics het geleende kapitaal kon terugbetalen. Daarop volgde een ongekende koersval, werknemers begonnen te wanhopen, klanten dreigden naar andere automatiseerders over te stappen en banken begonnen bij Getronics de duimschroeven aan te draaien. Getronics dreigde het loodje te leggen, maar werd op het nippertje gered door het oude management naar huis te sturen en twee gehaaide managers neer te zetten, waaronder de huidige topman.

Wang is een trauma voor Getronics. PinkRoccade moet dat in geen geval worden, zo liet Wagenaar vanmorgen tijdens een toelichting op de overname doorschemeren. De topman, die pas sinds een jaar aan het roer van Getronics staat, gaat de integratie van PinkRoccade daarom hoogstpersoonlijk leiden. ,,De eerste maanden ben ik vooral in Nederland actief, de tijd daarna zal ik veel in het buitenland zitten'', zei Wagenaar om nog eens te benadrukken dat hij zich volledig verantwoordelijk voelt voor het slagen van de acquisitie.

De integratie van beide bedrijven zal vooral in Nederland pijnlijk zijn. Er bestaat een redelijke overlap tussen beide ondernemingen. In Nederland zal de samensmelting 600 werknemers hun baan kosten, vertelde Wagenaar vanmorgen. De integratie van de beide ondernemingen brengt daarom een bijzondere last mee die ligt tussen de 35 en 45 miljoen euro. Naast Nederland zullen ook in Engeland ongeveer 100 mensen moeten omkijken naar een andere baan. Bij Getronics werken straks in totaal 29.000 mensen die goed zijn voor een omzet van circa 3 miljard euro.

Wagenaar benadrukte vanochtend vooral de sterktes van de nieuwe combine. Getronics is sterk op het gebied van pc-netwerken op werkplekken, terwijl PinkRoccade sterk is in het onderhoud en ontwikkelen van specifieke software voor klanten. Daarnaast bezit PinkRoccade een zogeheten `datacenter', een belangrijke schakel die nodig is om grootschalige uitbestedingen van automatiseringsafdelingen te kunnen behapstukken.

Het door bedrijven uitbesteden van hun automatisering is al enkele jaren de belangrijkste groeimarkt binnen de informatietechnologie. De groei van deze markt is gedreven door de kostenbesparingen die het bedrijfsleven wil doorvoeren, vooral vanwege de lastige economische omstandigheden. Getronics is in die markt een kleine speler, PinkRoccade is iets groter. Wagenaar verwacht dat tezamen een combinatie ontstaat die deze markt van `outsouring' beter kan bespelen. Beide ondernemingen worden nu nog vaak afgetroefd door grotere spelers als IBM en Atos Origin.

Wagenaar noemde Getronics nu het enige internationale actieve IT-bedrijf van Nederlandse bodem. Maar wie naar de omzet van de nieuwe combinatie kijkt ziet dat die voor bijna de helft uit Nederland komt – om precies te zijn 44 procent. Wagenaar gaf zelf ook toe dat Getronics ,,heel veel Nederland is''. Maar de bestuursvoorzitter verdedigde dit met de woorden dat een sterke thuisbasis nooit weg is. Ongeveer 10 procent van de omzet zal voortaan uit Engeland komen en de rest uit de 28 andere landen waar het bedrijf actief is.

Voor PinkRoccade is het verlies van de zelfstandigheid geen verrassing. Vorig jaar liet president-commissaris Hans van der Wielen, voormalig topman van voedingsbedrijf Numico, al weten dat het destijds door problemen geteisterde PinkRoccade niet zelfstandig kon blijven. Hij sprak daarmee voor zijn beurt, vonden de andere commissarissen en PinkRoccade-topman Henk Bosma, en moest daarom aftreden. Links en rechts vonden ondertussen talloze internationale overnames plaats binnen de IT-sector waar PinkRoccade bij verbleekte.

Bosma, die commissaris wordt bij Getronics, bekende vanochtend dat het verlies van de zelfstandigheid van PinkRoccade sneller was gegaan dan hij zelf had gedacht. Zo heeft oud-commissaris Van der Wielen alsnog gelijk gekregen.

    • Mark Houben