Getronics doet bod op automatiseerder Pink

De Nederlandse automatiseerder Getronics wil branchegenoot PinkRoccade overnemen. Getronics heeft een bod uitgebracht ter waarde van 338 miljoen euro. Als de overname slaagt, ontstaat een automatiseringsbedrijf met 3 miljard euro omzet en 29.000 medewerkers.

De nieuwe combinatie wordt in Nederland de grootste automatiseerder. Van de 11.000 medewerkers in Nederland raken er door de overname 600 hun baan kwijt.

Het is de eerste grote overname van Getronics na de inlijving van het Amerikaanse Wang Global in 1999. Deze miljardenovername bezorgde Getronics torenhoge schulden en bracht het bedrijf anderhalf jaar geleden aan de rand van de afgrond. Onder nieuw management is de schuldenlast van de Amsterdamse onderneming het afgelopen jaar sterk verminderd.

PinkRoccade, dat in omzet gemeten 3,5 keer zo klein is als Getronics, is vooral sterk in Nederland. Het bedrijf, voortgekomen uit het Rijks Computer Centrum, heeft de overheid als belangrijkste klant.

Net als Getronics heeft PinkRoccade een roerige tijd achter de rug, met saneringen en winstwaarschuwingen. De president-commissaris vertrok vorig jaar na ruzie. Een jaar eerder werden vier van de vijf bestuursleden naar huis gestuurd.

ANALYSE: pagina 11