Feyenoord schuift schuld nederlaag gretig af

De trainer van AZ verbood de verslaggevers scorebordjournalistiek te bezigen en zijn collega van Feyenoord knikte instemmend in de perskamer. Ruud Gullit en Co Adriaanse, geboren Amsterdammers met het hart op de tong, waren het na afloop van de enerverende competitiewedstrijd nagenoeg eens. Feyenoord was de betere ploeg geweest, maar had pech gehad met enkele arbitrale beslissingen. Daardoor werd het gisteren in Alkmaar geen 1-1 of 1-2, maar 4-1 voor AZ. Scorebordjournalistiek of niet – de term werd vorig seizoen door Adriaanse geïntroduceerd – de eindstand was geflatteerd.

En toch leek Adriaanse na afloop te lijden aan valse bescheidenheid, want gezien het aantal doelkansen was de zege van AZ niet eens onverdiend. De thuisploeg speelde ook frisser en combineerde verrassender dan Feyenoord, dat via vaste patronen een veldoverwicht creeerde. AZ loerde op de counter, wat in het Nederlandse clubvoetbal bijna een doodzonde is. Feyenoord toonde zich met twee rode kaarten een slechte verliezer. De gemiste kans op de koppositie leidde tot boosheid en frustratie bij de nummer twee van de ranglijst.

Pascal Bosschaart en Chong-Gug Song werden bij een 3-1 achterstand wegens (na)trappende bewegingen volgens de spelregels van het veld gestuurd. De 4-1 van invaller Robin Nelisse was een logisch gevolg van de numerieke meerderheid van AZ in de slotfase. Scheidsrechter Dick van Egmond was wegens de rode kaarten de gebeten hond en kreeg in de tweede helft allerlei hatelijke verwensingen naar zijn hoofd geslingerd.

Hij werd door de aanhang van Feyenoord herhaaldelijk uitgemaakt voor `jood' en `hoerenjong'. De leuze `Hamas Hamas, Van Egmond aan het gas' was voor het slachtoffer van verbaal geweld evenmin een reden de wedstrijd stil te leggen. Hij zei na afloop de kreten niet goed gehoord te hebben. Twee weken geleden werd het duel ADO-PSV bij soortgelijke spreekkoren nog gestaakt. In Den Haag voelen de supporters zich niet geheel ten onrechte benadeeld.

Gullit toonde na afloop begrip voor de reacties van zijn achterban, maar hij had naar zijn zeggen niet gehoord wat er precies geroepen en gezongen werd. Adriaanse wist wel beter, maar deed er het zwijgen toe. Hij was een paar jaar geleden als Ajax-trainer doelwit van boze Feyenoord-fans. Overigens weigerde de huidige coach van AZ van een `gestolen overwinning' te spreken. De neutrale toeschouwer die de videoband nog eens terugspoelde, begreep zijn gelijk. Oké, AZ had geluk gehad, maar de scheidsrechter had een minder grote invloed op het scoreverloop dan de verongelijkte Feyenoorders wilden doen geloven.

De conclusie na alle ophef luidde: de arbiter heeft helemaal geen grote fouten gemaakt. Hij kon er niets aan doen dat Romeo Castelen de bal vlak na rust bij een 1-1 stand tegen de lat kopte. En hij was geen thuisfluiter, anders had hij AZ even later een strafschop gegeven bij een aangeschoten handsbal van Karim Saïdi. Nu liet hij doorspelen, zoals hij even later aan de andere kant van het veld ook geen penalty gaf na een glijpartij van Dirk Kuijt over het uitgestoken been van Tim de Cler. Het was een grensgeval. Adriaanse: ,,Hij had hem kunnen geven.'' Gullit: ,,Hij had hem moeten geven.''

Dat AZ in de daaropvolgende tegenaanval tot scoren kwam, was extra zuur voor Feyenoord. Kenneth Perez zorgde voor 2-1. De Deense topscorer van AZ zorgde tien minuten later, weer op aangeven van de rechtsbuiten, met een diagonaal schot ook voor 3-1. Vlak daarna werd hij onder applaus gewisseld. Perez bracht zijn totaal op zeven competitietreffers. De zwervende spits heeft ook vijf assists achter zijn naam staan. Met zijn verfijnde techniek en schilderachtige slaloms lijkt hij in de verte op de Portugese sterspeler Luís Figo.

AZ heeft wel meer opmerkelijke spelers in de selectie. Wat te denken van de even geniale als licht ontvlambare Barry van Galen, het afgelopen decennium door alle belangrijke scouts genegeerd en intussen in de herfst van zijn loopbaan. De linksbenige middenvelder van Haarlem, NAC en Roda JC is bij AZ omgeturnd tot schaduwspits. Zijn passes en passeerbewegingen zijn een lust voor het oog, maar zijn conditie is zwak. De 34-jarige Van Galen wordt bijna altijd gewisseld. Maar niet nadat hij het publiek een paar keer op de banken heeft gekregen. Tegen Feyenoord beperkte hij zich tot de voorbereiding op de 1-0. Uit zijn voorzet kopte Joris Mathijsen de bal na een paar minuten ongehinderd achter doelman Gabor Babos.

Feyenoord begon aan een inhaalrace die vlak voor rust tot de verdiende gelijkmaker leidde. Jan Kromkamp kopte de bal na een vrije trap van Shinji Ono in eigen doel. De rechtsback van AZ was na de pauze weer de onvermoeibare vechtjas die Marco van Basten zo graag in hem ziet. De bondscoach haalde hem vorig maand een paar dagen bij de selectie van het Nederlands elftal. Gezien zijn spel tegen Feyenoord verdient Kromkamp een herkansing in Oranje.

In het rood en wit van AZ zorgde hij gisteren voor de ondergang van Feyenoord. Hij negeerde een `stopgebod' van Bosschaart en werd door dezelfde speler vervolgens in volle ren op de knie geraakt. De middenvelder van Feyenoord had hem tevergeefs gesommeerd de bal over de zijlijn te schieten, nadat Patrick Paauwe geblesseerd was geraakt in het strafschopgebied van AZ.

Weer was sprake van een grensgeval. Kromkamp had zich sportiever kunnen opstellen. Maar Paauwe was niet zwaar geblesseerd en het is niet de bedoeling dat een wedstrijd voor elk wissewasje wordt stilgelegd. De zware straf voor Bosschaart was zeker geen grensgeval, wist ook Gullit.

Hiermee toonde het geboren winnaarstype zich een sportieve verliezer. Zoals zijn collega Adriaanse op zijn beurt een bescheiden winnaar was. Hij wilde niets weten van kampioenskansen voor de huidige nummer drie. AZ moet zich net als vorig seizoen richten op de vijfde plaats, die recht geeft op Europees voetbal. Donderdag komt Auxerre op bezoek, ook een provincieclub met een randstedelijke uitstraling. Bluf en bezieling, dat was de les die AZ aan Feyenoord mee naar huis gaf.

Spreekkoren pagina 15

AZ

4

Feyenoord

1

Ruststand 1-1. 4. Mathijsen 1-0, 42. Kromkamp 1-1 (e.d.), 62. Perez 2-1, 76. Perez 3-1, 88. Nelisse 4-1. Schds: Van Egmond. Tsch: 8.475. Rode kaart: 78. Bosschaart, 86. Song (Feyenoord). Gele kaart: Ono (Feyenoord).

    • Jaap Bloembergen