Etnisch geweld laait op in Chinese provincie Henan

In een deel van de Centraal-Chinese provincie Henan is de staat van beleg afgekondigd na gewelddadige confrontaties tussen leden van de Hui, een van de islamitische bevolkingsgroepen in China, en leden van de Han-Chinese meerderheid. Dat hebben plaatselijke functionarissen en bewoners vandaag bevestigd.

Directe aanleiding van het conflict, waarbij dit weekeinde meerdere dorpen in het district Zhongmou betrokken raakten, was volgens sommige getuigen de aanrijding van een Han-Chinees meisje door een Hui-taxichauffeur. Nadat de jonge vrouw was gestorven, zouden groepen boze Han naar het dorp van de Hui zijn getrokken. Daarop zouden Hui uit andere dorpen de belegerde dorpsbewoners te hulp zijn geschoten.

Een imam uit het dorp Nanren zei tegen het Franse persbureau AFP dat zo'n tienduizend Han-Chinezen zijn dorp omsingeld hebben. Daarop zouden duizenden Han en Hui met elkaar slaags zijn geraakt, waarop de overheid tienduizend gewapende politiemannen inzette om de gewelddadigheden te onderdrukken.

Volgens sommige verklaringen zouden er ten minste vijf doden zijn gevallen, maar de Amerikaanse krant The New York Times sprak gisteren van wel 150 doden. De dorpelingen gingen elkaar met landbouwgereedschap te lijf, staken woningen in brand en vernielden een steenfabriek. ,,Niemand durfde naar zijn werk of naar buiten. Zelfs het vervoer lag stil'', zei een ooggetuige tegen Reuters.

China telt tien miljoen Hui, die zich in uiterlijk nauwelijks onderscheiden van de Han-Chinezen. Zij staan bekend als een van de best geïntegreerde groepen moslims in China. Over eerdere conflicten tussen Hui en Han is weinig bekend.

De officiële Chinese pers heeft tot nu toe niets over het incident bekendgemaakt, vermoedelijk omdat China dit soort etnische conflicten niet wil aanwakkeren door erover te publiceren. Ook wil de regering in Peking graag het beeld in stand houden dat alle etnische groepen in China in goede harmonie samenleven en dat er geen interne spanningen zijn zoals in de voormalige Sovjet-Unie.

Toch is er wel degelijk sprake van veelal onderhuidse spanningen, waarbij minderheidsvolkeren het idee hebben dat de nieuwe Chinese welvaart vooral de Han ten goede komt. De Han maken zo'n 92 procent uit van de totale Chinese bevolking.