De `schijtmiljonairs' zijn weer even volkshelden

Borussia Dortmund wist zaterdag tegen Leverkusen met de eerste thuiszege van het seizoen de grootste crisis in de clubhistorie voorlopig te bezweren. De fans, de spelers en de coach houden weer van elkaar.

Nooit was het contrast bij Borussia Dortmund zo groot als in de voorbije week. Na de ontluisterende thuisnederlaag op de negende speeldag tegen HSV werden de voetballers door razende fans van de noodlijdende Duitse volksclub opgesloten en uitgemaakt voor ,,schijtmiljonairs''. Zeven dagen later sluit het publiek de selectie na twee zwaarbevochten zeges tegen Hertha BSC en Bayer Leverkusen op hartstochtelijke wijze in de armen. De grootste crisis in de historie van de in 1909 opgerichte Ballspielvereins Borussia is even voorbij.

De opluchting is zaterdag na afloop van het met 1-0 gewonnen duel met Leverkusen van de gezichten af te lezen. Uit de luidsprekers in het Westfalen-stadion klinkt op euforische toon `Borussia, Borussia, Borussia'. Trainer Bert van Marwijk geeft op het veld al zijn spelers een schouderklopje. Even verderop spreekt de nieuwe voorzitter Reinhard Rauball voor de camera's van de Duitse televisie nogmaals het vertrouwen uit in de Nederlandse coach. De dolgelukkige aanhang viert de eerste thuiszege van het seizoen alsof net als in 1997 de Champions League is veroverd. De realiteit leert echter dat Borussia Dortmund na elf speeldagen met veertien punten in de middenmoot staat en met een torenhoge schuld van bijna 119 miljoen euro kampt.

Van Marwijk probeert in de catacomben van het reusachtige stadion zo nuchter mogelijk de zaken op een rijtje te zetten. ,,Als het slecht gaat krijg ik altijd wat meer energie'', stelt de oud-voetballer koeltjes vast. ,,Ik ben mezelf gebleven. Rustig. Na de nederlaag tegen HSV heb ik gezegd dat er tijd en geduld nodig waren. Ik heb deze week de groep een half uur toegesproken. Of dat gewerkt heeft weet ik niet. Dat we nu thuis de zege over de streep hebben getrokken, is heel belangrijk. De ontlading bij de spelers was enorm. Maar voorlopig moeten we dit seizoen aan overleven denken. Ooit zullen de betere tijden weer aanbreken.''

De voormalige trainer van Feyenoord zag de voorbije maanden het ene na het andere probleem op Borussia Dortmund afkomen. Nadat de selectie door de verkoop van een aantal spelers – onder wie topspeler Torsten Frings – flink was uitgedund, bleek de oefenmeester wegens geldgebrek geen versterkingen te kunnen halen. Zo had Van Marwijk graag zijn schoonzoon Mark van Bommel gehaald, maar het bestuur van Dortmund kon PSV niet meer bieden dan ruim twee miljoen euro. Tot overmaat van ramp haakte een groot aantal spelers af met blessures en ontbrak het beetje geluk dat een ploeg in nood nodig heeft.

De grootste klap kreeg de selectie een paar weken terug te verwerken toen bleek dat het aan de beurs genoteerde Borussia Dortmund onder leiding van voorzitter Gerd Niebaum jaren achtereen op te grote voet had geleefd. ,,Ik heb de problemen lang buiten de deur weten te houden. De eerste zes wedstrijden hebben we redelijk gespeeld'', stelt Van Marwijk. ,,Op een gegeven moment lag alles op straat. Daar ben ik van geschrokken. Ik wist dat het zou gaan vreten aan de ploeg. Elke seconde van de dag werd er over de problemen gesproken. Nieuwe berichten over de financiële situatie bleven komen. Het vertrouwen ebde weg.''

Het dieptepunt volgde vorige week tegen het laag geklasseerde HSV, dat de ge blauwzwarte formatie voor eigen publiek met 2-0 te kijk zette. ,,Zweite Liga, Dortmund ist dabei'', zongen de fans van Borussia toen in de richting van het clubbestuur. Na afloop moesten spelers als Sebastian Kehl en Tomas Rosicky een woedende menigte tot kalmte manen.

Van Marwijk begrijpt de houding van het publiek wel. ,,Het publiek in Dortmund is te vergelijken met dat van Feyenoord. De band met de club is enorm. De teleurstelling voor de fans was heel groot. Ze hadden het vertrouwen verloren'', legt de coach uit. ,,Als je zelf speler bent geweest, weet je dat je soms zo'n slecht duel kunt spelen. De mensen op de tribune begrijpen dat niet.''

Drie dagen na het echec tegen HSV herpakt Dortmund zich knap met een 1-0 zege bij Hertha BSC. Van Marwijk: ,,Daar bleek dat het tussen de spelers en mij altijd goed heeft gezeten. Na de wedstrijd liepen ze me bijna ondersteboven. Dat was heel leuk om mee te maken.''

Toch was de kou voor het treffen met Leverkusen nog niet uit de lucht. Van Marwijk besloot zijn selectie voor de thuiswedstrijd tegen Leverkusen een paar dagen af te zonderen in een trainingskamp in het plaatsje Westerburg. Vlak voor de wedstrijd verdrongen de fotografen zich voor de stoïcijns voor zich uit starende Nederlandse coach. Van Marwijk heeft geen moment getwijfeld aan zijn eigen functioneren. ,,Het bestuur heeft vaak geroepen dat het vertrouwen in me heeft. Van mij hoeft dat niet. Sterker nog, ik heb letterlijk gezegd dat ze dat niet meer moeten doen. Bij Feyenoord reageerde het bestuur ook nooit op kritiek van buiten.''

Van Marwijk moest het tegen Leverkusen maar liefst met vijf spelers doen die wegens blessures niet of nauwelijks hadden getraind. Met name het meedoen van de gekwetste Braziliaan Ewerthon en sterspeler Kehl bleek van groot belang.

Dertig seconden nadat Dortmund een doelpunt afgekeurd ziet worden, maakt de snelle en technisch sterke Ewerthon vier minuten voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd. De zwartgele massa zet het stadion in vuur en vlam. ,,Heia BVB, heia, heia, heia BVB'', zingen de fans al zwaaiend met hun sjaals.

Het cynisme en de zelfhaat zijn op slag verdwenen. Dit keer zijn de scheldkanonnades voor de spelers van Leverkusen. Vlak voor tijd wordt Jens Nowotny na een rode kaart door de bijna tachtigduizend man uitgejouwd. Een paar minuten later barst een volksfeest los. De crisis is in Dortmund even bezworen. Van Marwijk denkt met de thuiszege een goede stap naar een betere toekomst te hebben gezet. De coach is ook niet bevreesd dat hij zijn spits Jan Koller in de winterstop aan Ajax moet afstaan. ,,Je hebt het publiek hier toch gezien vandaag? Koller gaat echt niet weg'', spreekt Van Marwijk zelfverzekerd. De fans, de spelers en de coach van Borussia Dortmund houden weer onvoorwaardelijk van elkaar.

    • Koen Greven