De kiezer: `Door God gestuurd proces'

Richard Wright en zijn vrouw stemmen op George W. Bush, die zij waarderen om zijn ,,goede christelijke waarden''. Zij kiezen altijd voor een Republikeinse presidentskandidaat, voor lokale functies stemmen ze wel eens op een Democraat.

De Wrights wonen in villa Rosepoint, die vroeger toebehoorde aan de jurist van de chocoladefabriek Hershey, de dominante werkgever in het gelijknamige stadje in het hart van Pennsylvania. Hij noemt zich `filosofisch een Republikein'. Hij is `fiscaal conservatief' en verwacht het meeste van die partij voor de verdediging van de Verenigde Staten. Bovendien ,,voeren Republikeinen een objectiever milieubeleid''.

Dat laatste gaat Wright (69) aan het hart. Hij is geoloog en had tot 1995 zijn eigen adviesbureau voor energie- en milieuzaken. Na de verkoop van dat bureau (350 werknemers) heeft hij zich gestort op het restaureren van de klassieke, witte villa, grenzend aan Chocolate Avenue, de hoofdstraat van Hershey. De Wrights wonnen er een restauratieprijs mee.

Wright moet niets hebben van Democratisch milieubeleid: ,,God heeft ons zo geschapen dat wij vervuilen. En Hij heeft ons hersens gegeven om te kunnen overleven in een omgeving waarin wij ademen en ons ontlasten. Zelfs als John Kerry de laatste man op aarde was, dan zou ik nog niet op hem stemmen. Dit land heeft geen behoefte aan een treehugger (een milieufanaat) in het Witte Huis.''

Volgens Richard Wright laat Amerika ten gevolge van al dat milieuactivisme veel delfstoffen onbenut en importeert het onnodig veel olie, staal en andere grondstoffen uit de rest van de wereld. Hij is overigens iemand die naar de toekomst kijkt: ,,De VS zouden voorop moeten lopen bij de ontwikkeling van waterstoftechnologie. Olieproductie is over zijn hoogtepunt heen, maar wij rijden allemaal rond in benzineslurpende SUV's en klagen over de benzineprijs.''

Wright betreurt het gebrek aan staatslieden. George W. Bush komt daar het dichtst bij in de buurt. Hij heeft zich terecht van Kyoto afgewend: ,,Dat was de verkeerde benadering. Echt goede wetenschappers vertellen je dat de mens het broeikaseffect niet creeert. Wat voor verhalen de milieumensen je ook vertellen, het broeikaseffect is een door God gestuurd proces.''

    • Marc Chavannes