Cor van der Geest doet stapje terug

Bij de NK judo zat bondsoach Cor van der Geest op de tribune. Bewust, want hij wil wegens zijn leeftijd minder gaan coachen.

De vader deed een stap terug, de zoon hoefde geen stap terug te doen. Sinds zijn bronzen olympische medaille stond Dennis van der Geest amper op de tatami. Die trainingsachterstand kon niet verhinderen dat de 29-jarige judoka uit Haarlem zaterdag in Rotterdam zijn tiende titel (een record) won bij de Nederlandse kampioenschappen.

Vader en bondscoach Cor van der Geest keek vanaf de tribunes in het Topsportcentrum goedkeurend toe, hoe zijn oudste zoon zich in de finale van de klasse der zwaargewichten (+100 kilogram) ontdeed van Grim Vuijsters. De begeleiding van de pupillen van zijn Haarlemse sportschool Kenamju liet Van der Geest over aan zijn assistent Maarten Arens en oud-mannenbondscoach Louis Wijdenbosch.

Het kostte de immer gedreven Van der Geest (59) niettemin moeite om vanaf de zijlijn toe te kijken, erkende hij naderhand. ,,Ik heb vandaag een eerste stap gezet'', zei de club- en bondscoach tegenover het ANP. ,,Ik vond het moeilijk; je wordt niet vrolijk op de tribune.''

Maar volgens Van der Geest wordt het tijd dat hij, mede gelet op zijn leeftijd, langzaam maar zeker een stap terug doet. De vele buitenlandse toernooien trekken naar eigen zeggen een zware wissel op de van nature emotionele coach. ,,Bovendien wil ik dat de club straks ook zonder mij goed doordraait.''

De afgelopen vier jaar was Van der Geest met Chris de Korte en Marjolein van Unen verantwoordelijk voor de nationale selecties. Het drietal, met vier medailles succesvol bij de Olympische Spelen van Athene, is momenteel in onderhandeling met de judobond over een eventuele voortzetting van de samenwerking.

Of dat gebeurt, is nog maar de vraag, liet Van der Geest weten. ,,Als we allemaal op deze manier verder hadden gewild, was het een hamerstuk geweest. Als we het niet hadden gewild, had ik dat wel gezegd. Het ligt er dus ergens tussenin. We hebben bepaalde dingen aan de orde gesteld en het woord is nu aan de bond.'

Wie zijn oudste zoon gaat begeleiden op weg naar de Spelen van Peking (2008) is ook nog niet duidelijk. Zelf was de judoka, twee weken geleden vader geworden van een zoon, zeer te spreken over de samenwerking met zijn vader in Athene. ,,Cor moet die afweging voor zichzelf maken. Maar ik ben niet zo afhankelijk van hem als enkele andere judoka's van Kenamju. Eigenlijk werk ik al vrij lang solistisch.''

Mark Huizinga, net als Van der Geest in Athene winnaar van de bronzen medaille (in de klasse tot 90 kilo), daarentegen zweert bij zijn begeleider sinds jaar en dag, Chris de Korte. Coach en pupil hebben zich voorgenomen de samenwerking voort te zetten tot en met `Peking'. In de Chinese hoofdstad hoopt Huizinga, tegen die tijd 35 jaar, de eerste judoka uit de geschiedenis te worden die bij vier opeenvolgende Olympische Spelen een medaille wint.

Zaterdag, na zijn achtste nationale titel ten koste van het 19-jarige talent Henk Grol, maakte de olympisch kampioen van Sydney (2000) een klein, maar niet onbelangrijk voorbehoud. ,,Ik ga alleen als ik het gevoel heb dat het kan; dat ik honderd procent ben.'' Zijn eerstvolgende doel is echter de Europese titelstrijd, over ruim zes maanden in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy'. ,,Dat alleen al is een motivatie om het heel goed te doen. Daarna wil ik ook naar de WK in Egypte. Vervolgens is het tijd om te gaan evalueren. Als het lichaam niet meer wil, houdt het op. Voorlopig ben ik daar echter niet bang voor.''

De verwachte titel voor Elco van der Geest (-100 kg) bleef uit. De nummer vijf van `Athene', waar hij onder anderen meervoudig wereldkampioen Kosei Inoue uit Japan versloeg, ging in de halve finale onderuit tegen Mike Nieuwenhuis. Als excuus kon de jongste van de twee judobroers aanvoeren dat hij niet geheel fit was. Nieuwenhuis werd voor zijn stunt niet beloond. In de finale bleek Rogier Smulders te sterk.

Het toernooi in Rotterdam kende een nieuwe opzet: elke gewichtsklasse telde slechts acht in plaats van de gebruikelijke zestien deelnemers.