China klimt op MBA-lijst

China is in de wereld een belangrijk opleidingscentrum voor zakelijk topmanagement aan het worden. Volgens een vandaag gepubliceerde ranglijst van de Britse zakenkrant Financial Times zijn inmiddels 4 van de 20 beste opleidingen voor Executive MBA's (Master of Business Administration) in China gevestigd.

Drie daarvan staan in Hongkong en één in Shanghai. Alle vier worden ze gesteund door westerse topinstituten. Zo is de Chinese opleiding die het hoogst scoort een gezamenlijk initiatief van de Kellogg School in Illinois en de University of Science and Technology in Hongkong. Op de wereldranglijst neemt zij de zesde plaats in – vóór de London Business School en de Columbia University in New York.

Volgens de krant weerspiegelt de Chinese opmars het succes van de machthebbers in Peking om de Chinese vraag naar toponderwijs meer en meer in eigen land te honoreren. Daarbij speelt een rol dat de VS sinds 11 september 2001 meer visabelemmeringen voor buitenlanders opwerpen.

Anders dan de traditionele MBA is de EMBA zeer geschikt voor economieën in opkomst, omdat deze opleiding niet van de deelnemende managers vergt dat zij stoppen met werken, zegt Bing Xiang, decaan van de Cheung-Kong business-school in Hongkong. Deze school is begin 2002 door Li-Ka-shing opgericht, de succesvolle topman van het Chinese conglomeraat Hutchison Whampoa (in Nederland eigenaar van winkelketen Kruidvat en het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT) en rijkste man van Azië. En Peking moedigt opleidingen aan waarbij managers werken en studeren.