Buttiglione trekt zijn kandidatuur in

De omstreden Italiaanse kandidaat voor de Europese Commissie, Rocco Buttiglione, heeft zich dit weekeinde teruggetrokken. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor aanstaand Commissievoorzitter José Manuel Barroso wijzigingen in zijn team aan te brengen.

De Portugees heeft eerder gezegd dat hij zijn voorstel voor de samenstelling van het dagelijks bestuur van de Unie op een aantal plaatsen wil aanpassen om meer steun van het Europees Parlement te verkrijgen.

Eén van de kandidaat-commissarissen die nu ook in het geding zijn is de liberale Nederlandse Neelie Kroes. Zij is voorgedragen voor de invloedrijke post Mededinging. Vanuit het Europees Parlement is door christen-democraten, sociaal-democraten en groenen aangedrongen op een andere portefeuille voor haar. Kroes zou met haar actieve verleden in het bedrijfsleven te gemakkelijk het verwijt van belangenverstengeling kunnen oproepen.

Ingewijden melden dat Parijs probeert een zwaardere portefeuille te bemachtigen voor de Franse kandidaat-commissaris Jacques Barrot. Wordt hij verplaatst, dan komt Transport vrij, eerder Kroes' werkterrein als minister.

De Italiaan Buttiglione, voorgedragen voor Justitie, bleek vorige week voor de meerderheid van het Europees Parlement onaanvaardbaar wegens zijn opvattingen over homoseksualiteit (,,een zonde'') en de rol die vrouwen in het gezin (kinderen baren) dienen te spelen. Het verzet van het Parlement was voor Barroso reden zijn voorstel voor de Commissie terug te trekken. Aanvankelijk zou de nieuwe Europese Commissie vandaag beginnen.

Behalve Kroes heeft het Parlement ook twijfels bij de Hongaarse sociaal-democraat László Kovács (Energie), de Letse liberaal Ingrida Udre (Belastingen) en de Deense liberaal Mariann Fischer Boel (Landbouw). De verwachting is dat Barroso de aanpassingen eind deze week in de marge van de Eurotop in Brussel bespreekt.

PROFIEL BARROSO pagina 2