Bush wint! Nee, Kerry wint!

Morgen zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bush wint. Want zijn Halloweenmaskers verkochten beter. Nee, Kerry wint, want de Redskins verloren hun laatste thuisduel.

De American-footballclub de Washington Redskins hebben gisteren hun laatste thuiswedstrijd vóór de presidentsverkiezingen verloren, dus George W. Bush zal morgen verliezen en John F. Kerry wordt de volgende Amerikaanse president. Halloweenmaskers van president Bush daarentegen zijn dit seizoen beter verkocht dan die van Kerry, dus Bush gaat morgen de verkiezingen winnen en blijft zitten.

Dat zijn twee populaire, tegengestelde meningen over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Allebei zijn ze al heel wat jaartjes betrouwbaar, maar dit keer heeft een van de twee het mis. De vraag is: welke?

De Washington-Redskinsindicator heeft sinds 1936 nog nooit gefaald. De ijzeren wet luidt: als de Washington Redskins hun laatste thuiswedstrijd voor de verkiezingen winnen, blijft de zittende partij in het Witte Huis. Zo niet, dan moet de zittende partij vertrekken. Ergo, Bush ruimt na morgen het veld voor Kerry, want de Redskins hebben gisteravond verloren van de Green Bay Packers.

De maskers zijn in de aanloop naar Halloween (31 oktober) al sinds 1980 een uitstekende indicator. Elke vier jaar staan om die reden de verkopen van het bedrijf Buyseasons Inc uit Wisconsin extra in de belangstelling. De kandidaat die het meest in de belangstelling staat en de meeste stemmen trekt, verkoopt het best.

Op de website buycostumes.com is onder `presidential mask sales' per dag de stand bijgehouden. Bushmaskers stonden gisteren in de eindstand voor op John Kerry in een verhouding van 53 staat tot 47 procent. Gezegd moet worden dat Kerry de laatste weken langzaam aan het inlopen was. Een week of drie geleden was de maskerverkoopverhouding nog 57:43. Hoewel het in totaal maar om een paar duizend maskers gaat, is de indicator zeer betrouwbaar gebleken.

Er zijn meer indicatoren met een goede staat van dienst. De jeugdige lezers van het schoolblad de Weekly Reader hebben al sinds 1956 correct voorspeld wie de verkiezingen wint en dit jaar hebben zij in hun enquête, die sloot op 25 oktober, Bush uitgeroepen tot winnaar. Ook de leeftijdsgroep 7 tot 10-jarigen van de plaatselijke lagere school in Hewlett (New York) doen het altijd goed. Sinds 1972 kozen zij telkens de juiste winnaar – behalve in 2000, toen ze kozen voor Al Gore. Wie zich die verkiezingen herinnert, kan het de scholieren niet kwalijk nemen. Gore had de meeste stemmen en een hertelling in Florida zou hem die staat hebben kunnen bezorgen. Het Supreme Court hield hem af van het presidentschap door hertellingen te verbieden. De Hewlett-scholieren hebben dit jaar overigens gekozen voor Bush.

Andere indicatoren werken eigenlijk als gewone steekproeven, zoals de vraag aan bezoekers van de Altenberg Country Gardens in Wisconsin wiens gezicht ze het liefst zagen gekerfd in een pompoen en de wegwerpbekers met de koppen van kandidaten erop die klanten konden kiezen bij de 7-Elevenwinkels. Ook de website waar weddenschappen kunnen worden afgesloten, tradesports.com, werkt in feite zo: 55 procent van de gokkers geeft de voorkeur aan Bush, 45 procent gokt op Kerry. De auteur Ray C. Fair, die twee jaar geleden het boek Predicting Presidential Elections publiceerde, voorspelt dat Bush dit jaar wint met 57,5 procent van de stemmen. Fair heeft een goede staat van dienst, al zat hij er in 1992 naast omdat hij toen dacht dat George H.W. Bush van Bill Clinton zou winnen.

Tot zover zijn er eigenlijk geen verrassingen en wijst alles op een overwinning van Bush dit jaar. Dat lijkt ook de communis opinio onder serieuze waarnemers die zich aan voorspellingen wagen. Zelfs nu Kerry inloopt op Bush en het nog echt spannend dreigt te worden, is de gedachte nog steeds dat Bush als zittende president zal winnen.

De enige, echt irrationele indicator – die van de Redskins – maakt het interessant. Deze indicator heeft namelijk nog nooit gefaald sinds de eerste herverkiezing van Franklin Roosevelt en is daardoor legendarisch! De Washington Redskins zijn een middelmatige American-footballclub uit de hoofdstad en op papier hadden ze al geen kans tegen de Green Bay Packers. In de voorbeschouwingen maakten veel kenners al melding van de voorspellende waarde van de uitslag van gisteravond. Sportief gezien waren er geen verrassingen, maar dat maakt die uitslag des te interessanter. Tenzij de oudste, meest betrouwbare indicator van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen dit keer mank gaat, wordt John Forbes Kerry de volgende president van de Verenigde Staten.

    • Lucas Ligtenberg