Brief om museum Multatuli te redden

Een groep van negentien prominente Nederlanders heeft vandaag in een open brief in de Volkskrant aandacht gevraagd voor het dreigend sluiten van het Multatuli Museum in Amsterdam. Onder meer Jan Blokker, Elsbeth Etty, Geert Mak, Frits van Oostrom en Frits Bolkenstein behoren tot de ondertekenaars.

In de brief pleiten ze voor het behoud van het museum in het geboortehuis van schrijver Eduard Douwes Dekker (1820-1887), die ,,van grote betekenis is geweest voor de Nederlandse letterkunde, cultuurgeschiedenis en politiek,'' zoals in de brief staat. ,Zijn werk mag zich ook na anderhalve eeuw in de belangstelling van het publiek verheugen,'' aldus de briefschrijvers. Zij noemen de vorig jaar met de AKO-literatuurprijs bekroonde Multatuli-biografie en de aandacht die Multatuli gaf aan de koloniale zaak en de emancipatie van vrouwen en arbeiders.

Het museum verliest voor de periode 2005-2008 haar subsidie van ruim 17.000 euro. Cultuurwethouder Hannah Belliot volgde hiermee het advies van de Amsterdamse Kunstraad op, die meent dat door het toenemende aantal digitale bezoekers ,,de aard en de cultuurhistorische waarde van de collectie hiervoor [voor het bestaansrecht van het museum] niet voldoende grond vormt,'' zoals de raad in mei in haar advies schreef. Het museum verliest tevens haar rijksbijdrage van 4.820 euro.

,,Dat alles nu op het internet staat is geen reden om het museum op te heffen. Er zijn ook mensen die niet op het net kunnen,'' zegt schrijver Jan Wolkers. ,,Multatuli was een fantastische schrijver. De gemeenteraad moet zich schamen en zou per persoon duizend euro moeten inleggen .''

,,Als je kijkt naar de bijzonderheid van Multatuli, is het onbegrijpelijk dat zo'n uniek monument wegbezuinigd wordt,'' vindt Elsbeth Etty, journalist van NRC Handelsblad. De reden voor oud-burgemeester van Amsterdam Schelto Patijn om zijn naam onder de brief te laten drukken is het resultaat van ,,een rondje bellen'' van het genootschap. ,,Het gaat om een klein bedrag waarvan een kwart aan de gemeente wordt terugbetaald in de vorm van huur. De gemeente moet niet zeuren'', vindt Patijn. Het Multatuli Genootschap en wethouder Belliot waren vanochtend niet bereikbaar.