Bloeddoping Spanjaard Perez

De Spaanse wielrenner Santiago Perez is betrapt op bloeddoping via transfusie. Hij is de tweede renner van de Zwiterse ploeg Phonak die positief werd bevonden na een illegale bloedtransfusie. De Amerikaan Tyler Hamilton, winnaar van het olympisch goud in de tijdrit, werd twee keer betrapt: in augustus bij de Olympische Spelen van Athene en in september in de Ronde van Spanje.

Perez won dit najaar drie etappes in de Vuelta en eindigde als tweede in het eindklassement, vlak achter zijn landgenoot Roberto Heras. Voor het begin van de Spaanse ronde was Perez nog een tamelijk onbekende renner; hij verraste de wielerwereld in de Vuelta met uitstekende tijdritten en dito bergetappes. Hij hield de spanning er tot en met het slotweekeinde in. Naar nu is gebleken leverde hij zijn opmerkelijke prestaties in de Vuelta met behulp van bloedtransfusies.

Perez claimt onschuldig te zijn. Op www.todociclismo.com zegt hij overvallen te zijn door het nieuws. Hij vertelt dat de controle eerder deze maand in Lausanne is uitgevoerd. De contra-expertise zou deze week hetzelfde resultaat hebben opgeleverd. Perez: `Ik heb van de UCI vernomen dat ik bloeddope heb gebruikt via een transfusie. Ik kan alleen zeggen dat er nooit een transfusie is toegediend. Alles is vrij verwarrend. Ik begrijp niet goed waarover zij (UCI, red.) praten. Ik ben er van overtuigd dat de waarheid binnenkort komt bovendrijven en dat mijn onschuld wordt vastgesteld', schrijft de vermeende dopingzondaar op de website.

Perez had vóór de Vuelta twee jaar lang geen etappe gewonnen, waarmee de verdachtmakingen over doping al tijdens de Ronde van Spanje werden versterkt. Zelf verklaarde hij zijn mindere prestaties door het overlijden van zijn vriendin in 2002. Vlak daarvoor won hij nog wel een etappe in de Ronde van Italië, overigens na een diskwalificatie van de aanvankelijke ritwinnaar Gilberto Simoni.

In het dopinggeval van Hamilton ging de Amerikaan vrijuit in de olympische controle. Bij de contra-expertise zou een fout zijn gemaakt waardoor het IOC alle verdenkingen moest intrekken. Overeind bleef zijn positieve controle na de achtste etappe in de Ronde van Spanje, een individuele tijdrit die door Hamilton op zijn naam gebracht werd. Na die etappe werd vastgesteld dat zijn bloed een meer dan normale hoeveelheid rode bloedlichaampjes bevatte die alleen veroorzaakt kon zijn door een transfusie. De Amerikaan was zich van geen kwaad bewust. Hij vermoedde dat er sprake was van manipulatie. ,,Ik ben honderd procent onschuldig'', luidde zijn ontkenning.

Het management van de ploeg Phonak staat voorlopig achter de renners. `We blijven bij ons standpunt: het gaat om de interpretatie van testresultaten die volgens ons discutabel is. Noch de internationale wielrenunie (UCI) noch het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft documenten kunnen overleggen die de geldigheid van de tests aantonen.'

De Zwitserse wielerploeg heeft, nadat Hamilton was betrapt, een groep wetenschappers aan het werk gezet. Als hun resultaten de uitslagen van de UCI-onderzoeken bevestigen, worden beide renners ontslagen. `Als hun onschuld wordt aangetoond, rijden ze volgend jaar gewoon voor Phonak', aldus een communiqué.

Oud-wereldkampioen Oscar Camenzind, ook een renner van Phonak, werd kort voor de Olympische Spelen in Athene voor twee jaar geschorst na een positieve controle op epo (bloeddoping). De Zwitser werd daarop door zijn sponsor ontslagen en beëindigde per direct zijn wielerloopbaan.